Onweerskansen 5 en 6 juni 2015

Back to Berichten

Onweerskansen 5 en 6 juni 2015

Comments: 0

Vanuit het zuidwesten kans op regen- en onweersbuien

Gisteren lazen jullie al een eerste blik op de situatie van morgen (vrijdag) en in de nacht naar zaterdag. Vandaag zijn de hoge-resolutiemodellen (Hirlam, harmonie) in het termijn gekomen, en deze geven een wat gedetailleerder beeld van de situatie aan. Echter is er niet veel aan de situatie veranderd, al lijkt nu wel een groter gedeelte van het land aan de beurt te komen.

Vanuit het zuidwesten kans op (zware?) onweersbuien

Zoals in de vorige update te lezen is, wordt het morgen eerst flink warm. De temperatuur loopt op naar zomerse tot tropische waarden, namelijk rond de 30 graden. Wel komt er in het westen in de loop van de dag al meer bewolking. Het wordt echt een dag met een onweersachtig gevoel, vrij benauwd dus. Zoals hierboven gezegd is er niet echt veel veranderd aan de situatie.
Afijn, morgen neemt de onstabiliteit (CAPE) in de atmosfeer flink toe naar waarden tot zo’n 1500 – 2000 J/kg.

 

Rmgfs306
Klik op de afbeelding om te vergroten. Berekende onstabiliteit door het Amerikaans weermodel (GFS) voor morgenavond 20:00.

 

De CIN (Convective Inhibition), is simpel gezegd: een deksel die er voor zorgt dat de stapelwolken/buienvorming afgeremd wordt, en deze is morgen ook aanwezig. Een kleine geforceerde stijgende beweging kan soms al genoeg zijn om de “CIN” te doorbreken. Zoals gister vermeld gebeurt dit door de convergentielijn (zie uitleg in de vorige update) die ons vanuit het (zuid)westen nadert. We zien in de modellen namelijk dan ook goed terug dat de meeste activiteit berekend wordt op en rond deze convergentielijn. Het is ook niet gek dat de kans op buien vóór deze lijn uit niet groot is gezien de aanwezigheid van de eerdergenoemde CIN, die pas doorbroken wordt als de convergentielijn nadert/overtrekt. Zie hieronder bijvoorbeeld twee kaarten uit de neerslagberekening van harmonie. Het is goed te zien dat de buien zich voornamelijk rond de convergentielijn nestelen. Het enige wat nog vrij onzeker is, is waar de meeste buien gaan overtrekken. Dit zal morgen genowcast moeten worden. De modellen lopen qua positie van de buien nog wat uiteen, maar het lijkt erop dat in bijna het gehele land de kans op buien behoorlijk groot is.

 

charts_harmonie_pcp_bnl_30
Klik op de afbeelding om te vergroten. Neerslagberekening door harmonie aan het begin van de avond. Vanuit het zuidwesten kans op zware buien.

 

charts_harmonie_pcp_bnl_32
Klik op de afbeelding om te vergroten. De buien trekken later in de avond verder noordoostwaarts. In de late avond bereiken ze de oostelijke helft van het land.

 

De buienmodus (type bui) wordt naar verwachting voornamelijk van het type multicel. De windschering is in eerste instantie laag, maar loopt op nadering van de convergentielijn vanuit het zuidwesten op naar waarden van 15 tot 23 m/s. Mits de schering goed benut wordt, kunnen we dus uitgaan van matig tot goed georganiseerd onweer, met een mogelijkheid tot een vorming van een MCS (Mesoschaal Convectief Systeem), of simpel gezegd: een enorm grote buiencluster. Hierin komen vaak zwaar onweer, hagel, veel regen en aan de voorzijde van het systeem ook (zeer) zware windstoten voor. De neerslagberekeningen laten echter meerdere kleinere chaotische systemen zien met  geclusterde buien. De kans is klein, maar mocht er vlak voor de convergentielijn een losse bui ontstaan en kan deze al de verhoogde windschering die zich bij de convergentielijn bevind meepakken, dan kan deze bui extra zwaar zijn en wat afwijkende trekjes vertonen (supercelluair). Echter zie ik dit nog niet nog niet zo snel gebeuren. Mocht er zo’n bui ontstaan is het er dus wel één om goed in de gaten te houden.

Kortom

Morgen in de loop van de dag snel oplopende temperaturen naar tropische waarden van rond de 30 graden. In het westen komt er al snel meer bewolking opzetten, terwijl het elders, op enkele wolken na vrij zonnig blijft. Tegen het einde van de middag en aan het begin van de avond groeit de kans op stevige regen- en onweersbuien vanuit het zuidwesten snel. Deze buien kunnen zwaar van karakter zijn met veel onweer, hagel en plaatselijk zware windstoten. De buien trekken van zuidwest naar noordoost over het land, terwijl de positie met de meeste buien nog licht onzeker is.
Na passage van de buien koelt het snel af, en kunnen we op zaterdag en zondag weer genieten van zonneschijn, maar dus wel met lagere temperaturen.

Morgen wordt dus een zeer interessante dag. Na lange tijd zijn de kansen op een aantal zware buien goed te nomen. Echter moeten we zoals altijd bij onweer de gebruikelijke slag om de arm houden. Ik heb er in ieder geval het vertrouwen in. We houden jullie morgen op de hoogte met live-updates via Facebook en Twitter. Stay tuned, en volg met ons mee!

Heb je morgen buitenactiviteiten? Hou dan de radar met name vanaf de namiddag goed in de gaten. Voorkomen is beter dan genezen.. 😉 🙂

Groeten, Tim Heusschen

Bronnen weerkaarten:

Weerplaza.nl

Wetterzentrale.de

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten