Lichtende nachtwolken – NLC – Noctilucent clouds

Lichtende nachtwolken in Maastricht

Je was vast op zoek naar de betekenis van lichtende nachtwolken, dat je bij ons terecht kwam! Dan zullen we je niet verder ophouden en een zo goed mogelijk antwoord proberen te geven.

Noctilucente wolken of ook NLC genoemd zijn uiterst zeldzame, zeer hoge wolken die aan de nachtelijke hemel te zien zijn. Grotendeels twee weken voor en twee weken na de langste dag (21 juni) tijdens heldere zomernachten te zien. Ze worden zichtbaar rond dezelfde tijd als de helderste sterren en zijn gewoonlijk blauwachtig of zilverachtig. De beste tijd om ze te spotten is tijdens het blauwe uurtje, ver na zonsondergang. Je moet wel een vrije blik hebben op het noorden en zorgen voor zo min mogelijk lichtvervuiling. Ook een volle maan, kan storen op een licht aanwezige display.

NLC display over Maastricht

Fel NLC display in Maastricht - 6 juni 2020

Wanneer kan ik ze het beste zien?

Aan voorgenoemde voorwaarden en omstandigheden wordt eigenlijk alleen voldaan in de gebieden tussen 50 en 65° NB en ZB. En dan vooral in de weken rond het zomermaximum van 21 juni. In Nederland (maar ook in alle andere streken tussen 50 en 65°) begint de periode van lichtende nachtwolken vaak eind mei en stopt deze eind juli. In dit tijdvak loont het van tijd tot tijd zeker de moeite om naar de noordelijke hemel te kijken. e beste tijd om te zoeken naar lichtende nachtwolken is tussen 22:30 en 01:00 uur en vlak voor zonsopkomst tussen 03:30 en 5:00 uur.

Bestaat er een radar om lichtende nachtwolken te voorspellen?

Ja, en nee! Ja er bestaat een radar om een goede indicatie te geven. Maar de slagingspercentage is 57%. Dit wil zeggen dat van alle radardisplays er iets meer dan de helft echt resulteerde in het zien van lichtende nachtwolken.

Tot nu toe is er nog geen manier gevonden om NLC's met 100% zekerheid te voorspellen. Radars zoals OSWIN (Noord-Duitsland) of MAARSY (Arctisch Noorwegen) detecteren echo's in de bovenste atmosfeer die PMSE's (Polar Mesospheric Summer Echoes) worden genoemd. Het signaal van deze radars wordt weerkaatst door vrije elektronen rond geïoniseerd materiaal. Wetenschappelijke studies tonen aan dat het materiaal ijskristallen kunnen zijn, waar NLC's van gemaakt zijn, maar ook andere dragers zoals grote ionenclusters.

Zij vonden dat tussen 2007 en 2019:
- 57% van de nachten die door OSWIN echo's voorafgegaan worden, visueel bevestigde NLC's vertonen.
- 34% van de dagen zonder echo's werden gevolgd door NLC's
- 80% van de NLC-nachten werd voorafgegaan door echo's.
- Deze cijfers kunnen iets onderschat zijn wegens enkele nachten met bewolking.

Bovendien worden die RADAR-metingen direct boven het station gedaan. Tenzij de weergave sterk is en de NLC's boven het hoofd zichtbaar zijn (zeldzaam), zijn zij dus alleen van belang voor waarnemers die zich ten zuiden van die bevinden met een straal van ongeveer 100 tot 600 km, die de NLC's zouden kunnen zien dankzij de inval van de zon. Radars kunnen ook echo's waarnemen die afkomstig zijn van ijsdeeltjes die te dun zijn om zonlicht te weerkaatsen, en die dus onzichtbaar zijn.

Dus de conclusie die hier getrokken moet worden is:
- Echo's kunnen de NLC weergave de volgende nacht niet met 100% nauwkeurigheid voorspellen.
- Echo's geven echter een vrij goede kans om de volgende nacht NLC's te zien.
- Hoe sterker de echo's, hoe groter de kans.
- Echo's kunnen een idee geven van "plaatselijke vertoningen".

U kunt de radarecho's dus eventueel gebruiken om u een idee te geven van wat u kunt verwachten wordt a.u.b. niet teleurgesteld als je geen NLC's ziet, nadat media en nieuwsbureaus roepen dat er een flinke display mogelijk is. Het NLC-seizoen is al zo kort, dus zodra het helder is, grijp je kans en ga naar buiten, dat blijft de beste manier om NLC's te zien!

Facebook Comments Box