Mooie zonsondergangen door Saharastof

Back to Berichten

Mooie zonsondergangen door Saharastof

Comments: 0

Porto banner

Saharastof in aantocht!

Er zijn mensen die het prachtig gaan vinden. Prachtige pastelkleuren tijdens de zonsondergang en opkomst waarbij de lucht mooie rode,oranje en gele kleuren afgeeft met dank aan deze fijne stofdeeltjes vanuit de Sahara. Maar er zit ook een kant aan die minder mooi is. Zoals de roodbruine laag die achterblijft op je net gewassen ramen of zoals bij Maickel, zijn net gewassen en gewaxte chasefoz! Voor België, Nederland en Luxemburg moeten we vooral donderdag in de gaten houden waarbij de piek van het Saharastof voor een prachtige zonsondergang kan zorgen!

saharazand  via sateliet

Foto: Sentinel3

saharastof in Munchen

Foto: @gewitterjagd

Wat is dat Saharastof eigenlijk?

Het is stof dat uit de Sahara komt. Zo simpel kunnen we het wel uitleggen. Door de stormen in de woestijn (de Sahara) worden stofdeeltjes kilometershoog in de lucht geblazen tot in de atmosfeer. De atmosferische wind neemt deze stofdeeltjes dan weer mee naar het noorden. Als het dan gaat regenen komen deze stofdeeltjes in grotere getalen naar beneden dan als het niet regent. Wat er dan voor zorgt dat alles onder een roodbruine laag komt te zitten.

Hoe kunnen we Saharastof zien?

Vanaf morgenvroeg krijgen we opklaringen en komt de zon er goed door. Maar vrijwel erna zien we op de satelietbeelden dat de Saharastof ook binnenkomt. Je kan dit zien omdat de lucht dan "dichtsluiert" en er een soort melkachtige lucht ontstaat. Tijdens de zonsondergang zal de lucht een prachtig rood, oranje gloed afgeven die veel mooier is dan een normale zonsondergang die wij kennen. Als je goed kijkt, zul je de fijne roodbruine stofdeeltjes al kunnen zien in de hoeken van je raamkozijnen of een hele fijne laag op een donkere auto. En hoe meer stof er in de lucht zit hoe donkerder het wordt.

Donderdag is de piek!

Het is trouwens vrij normaal dat dit gebeurd. Elk jaar rond deze tijd krijgen we vanuit de Sahara een laagje stof mee omdat dan de zuidelijke windstroming op gang komt die dan weer voor zacht weer zorgt. Dus dat is dan ook weer een mooi voordeel. Er gaat in de nacht van woensdag op donderdag ook een beetje regenen. Wat zou betekenen dat alles onder een dikkere laag fijnstof komt te zitten. Maar zo erg zoals het in Spanje en Frankrijk nu is, zullen we niet krijgen. Alleen het luchtverkeer zal hier wel problemen door krijgen omdat deze hoge concentratie fijnstof niet goed is voor gevoelige sensoren en electrische apparatuur aan boord en natuurlijk de motoren,

Foto: Sentinel3

saharazand in Zwitseland

Foto: Daniel P. Everett

saharazand in Zwitserland

Foto: Daniel P. Everett

saharastof 5 daagse ECMWF

Foto: Copernicus

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten