Cape & Lifted Index

Convective Available Potential Energy (CAPE) en Lifted Index (LI) worden gebruikt om de sterkte en de ontwikkeling van onweersbuien te beoordelen.

LIFTED INDEX geeft een maatstaf voor de stabiliteit van de atmosfeer. Een positieve waarde geeft aan dat de atmosfeer stabiel is, een negatieve waarde dat ze onstabiel is. Hoe lager de LI-waarde, hoe onstabieler de atmosfeer is en hoe groter de kans op onweersbuien. De LI wordt berekend door de temperatuur van een opgetild (lifted) luchtpakket van 500mB af te trekken van de omgevingstemperatuur van 500mB. Het 500mB-niveau vertegenwoordigt het midden van de atmosfeer met ongeveer de helft van de luchtmassa onder dit niveau en ligt op ongeveer 5500m.

CAPE geeft ook een maatstaf voor de instabiliteit in de atmosfeer. Het is de hoeveelheid potentiële energie (opgeslagen energie) die wordt vastgehouden door luchtmoleculen in een deel van de atmosfeer (verticale luchtkolom). Hogere CAPE-waarden wijzen op meer instabiliteit en een grotere kans op onweersontwikkeling. De CAPE wordt op grafieken weergegeven in Joule per kilogram lucht (J/kg).

Voorbeeld grafiek
CAPE en LI grafieken voor de komende 24 uur zijn beschikbaar bij Xtremechasing en worden elke 6 uur geactualiseerd. Deze worden gegenereerd met gegevens van het Global Forecast System (GFS) computermodel.

De CAPE- en LI-grafiek aan de rechterkant, wordt als voorbeeld gebruikt. De contourlijnen geven de LI weer met negatieve waarden in het midden van ons land die wijzen op een onstabiele atmosfeer. CAPE wordt geïllustreerd door de arcering met de groene en gele waarden die hogere waarden en grotere onstabiliteit aangeven. Deze grafiek suggereert een goede kans op onweersbuien in het midden van ons land.

cape en lifted index voorbeeld

CAPE negatief tot 0 J/KG – Stabiele atmosfeer
CAPE tot 600 J/KG – Licht onstabiel
CAPE tot 1200 J/KG – Onstabiel
CAPE tot 1800 J/KG – heel onstabiel
CAPE tot 2400 J/KG – extreem onstabiel

LI hoger dan 0 – Lucht is stabiel, onweer uitgesloten
LI tot -3 – Een bui met onweer is mogelijk
LI tot -6 – Onweersbuien mogelijk
LI tot -9 – een goede kans op zware onweersbuien
LI lager dan -9 – Lucht zeer onstabiel, grote kans op (zeer) zware
onweersbuien.

Timeframe 06 Z

Timeframe 09 Z

Timeframe 09 Z
cape lifted +12z

Timeframe 15 Z

Timeframe 18 Z

Timeframe 21 Z

Timeframe 24 Z

bron: wetterzentrale

Facebook Comments Box