Morgen fikse regen- en onweersbuien

Back to Berichten

Morgen fikse regen- en onweersbuien

Comments: 0

Einde van een periode met vrij warm nazomerweer

Na een mooie nazomerperiode gehad te hebben met regelmatig temperaturen die rondom de 20 graden lagen, zagen we de afgelopen dagen al dat er verandering op komst was. De zon kwam minder vaak te voorschijn en bovendien viel er op veel plaatsen wat regen. De komende dagen lijkt de herfst toch echt zijn eerste slag te gaan leveren. Er gaan talrijke en stevige buien vallen met kans op onweer en ook de wind gaat de komende dagen een (veel) grotere rol spelen, met name aan zee. Op het moment van schrijven trekt een frontaal systeem over het land, waaruit regionaal een tijdje buiige regen gaat vallen. Morgen wordt een ouderwets buiendagje…

Neerslagsom -  12-09-2015
Gisteren viel met name over de oostelijke helft van het land een gebied met buiige regen. Het was het begin van de aanstaande wisselvallige periode.

 

Stevige en talrijke buien

Morgen, als het eerdergenoemde frontale systeem is gepasseerd, verkeren we in een zuidwestelijke stroming die een polaire luchtsoort naar ons land blaast. Een scherpe hoogtetrog met een bijbehorend lagedrukgebied is vanuit het zuid(west)en onderweg met daarin flink koude bovenluchten (T500 op z’n laagst -24 tot -26°C). Op nadering van dit systeem ontstaan er aan het einde van de nacht waarschijnlijk al enkele buien boven het zuiden en zuidwesten van het land. De intensiteit van deze buien lijkt dan nog mee te vallen.

PL1412_large
Situatie van morgen. Bron: KNMI

Echter, morgenmiddag, als we steeds dieper in polaire lucht komen en de hoogtetrog steeds dichterbij komt, destabiliseert de atmosfeer op de dagelijkse gang snel (SBCAPE 300-1000J/kg). De buienactiviteit neemt dan in vrijwel het gehele land en boven de Noordzee sterk toe. Er is een grote kans op onweer bij de buien, en plaatselijk valt bovendien een hoop regen.  Ook neemt de wind al in kracht toe, met aan de kust een krachtige wind, kracht 6 uit het zuidwesten. Landinwaarts waait het wat minder hard. We zien in dit soort situaties vaker dat buien zich in straten gaan organiseren. Wat zal betekenen dat er ook plekken zullen zijn waar het vrijwel de hele dag droog blijft, terwijl “even” verderop de een na de andere bui passeert en daardoor juist veel water te verwerken krijgt. De beste manier om te weten of je het morgen droog houdt of niet, is de radar in de gaten houden. Afijn, aan het einde van de avond en in de nacht naar dinsdag trekken de buien zich terug tot de Noordzee en de kustgebieden. De kans op onweer blijft dan zeker bestaan en in de polaire lucht zal het weerlicht van boven zee tot ver landinwaarts te zien zijn, mits het boven land opklaart. In de ochtend draait de stroming geleidelijk steeds meer naar het westen en trekken de buien weer meer en meer het land op.

 

Harmogif
Harmonie-Animatie van de recente 12z run. Het laat een goed beeld van de verwachte buien zien.

 

 

Kortom, de herfst lijkt Nederland nu toch echt langzaam te gaan veroveren. Morgen wordt een fotogenieke dag met prachtige buienluchten in heldere polaire lucht.
Ik zou zeggen: geniet van de mooie luchten, maar pik ook de zonnige momenten tussendoor lekker mee! 😛

Groeten, Tim

Dank aan Weerplaza voor de harmoniekaarten!

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten