Opnieuw stevige onweersbuien op woensdag.

Back to Berichten

Opnieuw stevige onweersbuien op woensdag.

Comments: 0

Voorbereiding

Na het heftige geweld van gisteren, met zelfs een tornado nabij het Wieringermeer in Noord-Holland, gaan we morgen opnieuw een dag tegemoet met behoorlijke kansen op stevige onweersbuien.
Op dit moment wordt het een en ander al voorbereid. Een warmtefront trekt over het land, en dat merken we op dit moment op de meeste plekken in de vorm van (stevige) regen. Warme en vochtige lucht drijft dus opnieuw over ons land uit.

Een warmtefront trekt over het land. Dit brengt verspreid over het land soms (stevige) regen.
Een warmtefront trekt over het land. Dit brengt verspreid over het land soms (stevige) regen.

Stevige en goed georganiseerde buienlijn mogelijk

Morgen wordt het dan ook flink warm, met temperaturen van 22 tot 27 graden hebben we niks te klagen. In het westen hebben we te maken met de laagste maxima, omdat daar al vroeg de bewolking toeneemt op een naderend koufront vanuit het westen. Op nadering hiervan nemen onstabiliteit en met name de windschering flink toe. De CAPE-waarden liggen met 500-1000 J/kg niet al te hoog. Het zal echter genoeg zijn om een stevige stijgstroom te kunnen creëren. De windschering is het meest opvallend voor morgen, want deze piekt behoorlijk. De diepe schering ligt rond of zelfs boven de 20 m/s (40+ kts). Een goed georganiseerde (elevated) buienlijn lijkt voor morgen in eerste instantie het meest waarschijnlijke scenario. Als er  (met de nadruk op als) zich een losse bui weet te vormen, al dan niet voor de mogelijke buienlijn, en deze vanaf de grond gevoed wordt, dan is een supercell niet ondenkbaar. De kans hierop is echter zoals gewoonlijk klein, maar de omstandigheden zijn echter redelijk goed voor het ontwikkelen van deze soort onweersbuien. Wat betreft de timing, verwachten we dat de eerste buien in het zuidwesten van het land in de namiddag cq eerste helft van de avond arriveren. Ze trekken snel noordnoordoostwaarts, om rond het einde van de eerste helft van de nacht het uiterste noordoosten van ons land te verlaten. De timing kan natuurlijk op de dag zelf nog veranderen. Er moet bovendien rekening worden gehouden met zware windstoten, hagel en bovendien is een hoge bliksemactiviteit mogelijk.

 

Ha
Een animatie van de recente berekening van Harmonie.
Progtemp voor morgen.
Progtemp voor morgen.

Opnieuw een behoorlijk interessante situatie dus na een heftige maandag!  We houden jullie weer op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen op onze Facebookpagina.

Hopelijk kunnen we weer van een mooi spektakel gaan genieten! Gaat het seizoen van 2015 het dan toch nog (deels) goed maken?

Groeten, Tim Heusschen

 

Waarschuwing - Corelkaart

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten