Outflow en Inflow

Inflow

Inflow is de instromende lucht in een (onweers)bui. Hierin bevind zich vaak de (relatief) warme en vochtige lucht; de voedingsbron van buien. De inflow waait naar de bui toe.

Outflow

Outflow is de uitstromende lucht uit een (onweers)bui. Hierin bevind zich de koude lucht die uit de neerslagkern van een bui komt. Deze stroomt als het ware over het aardoppervlak uit, en voelen we als een flink koude wind. Bij sterke outflow ontstaat er een micro-koufront. Deze kan nieuwe buien triggeren. Dit zien we vaak bij single cells, multicells en pulse storms.

121465

Inflow trekt om te beginnen naar de bui toe, deze bevat lekkere warme en vochtige pakketjes met lucht. En dat kun je daarom ook herkennen als het warme briesje over je schouder als je naar de bui toekijkt. Aan dit plaatje te zien aan de rode pijlen. Outflow is precies het tegenovergestelde. In de outflow zit koude energieloze lucht. dit kun je merken als de koude wind in je gezicht als je richting de bui kijkt. De outflow veroorzaakt dan ook het gustfront. Bij dit plaatje herkenbaar aan de blauwe pijlen.

Facebook Comments Box