Het gaat maar door: “Weer kans op onweer”

Back to Berichten

Het gaat maar door: “Weer kans op onweer”

Comments: 0

Gisteren/afgelopen nacht leek het eerst behoorlijk mee te vallen. Uiteindelijk trokken er voornamelijk in een strook van Zeeland, via Brabant naar Oost-Nederland toch een aantal zware onweersbuien over. Uiteindelijk dus redelijk volgens de verwachting.
Vandaag is het nog onstabieler, en dat voelen we met name als we ons buiten bevinden. Het is flink warm, maar wat het meest opvalt is dat het zeer vochtig is. Lokaal worden dauwpunten gehaald van 22 graden (!!). Zulke waarden komen in ons Nederlandse klimaat niet vaak voor.

Onweer van vannacht. (Bron: Buienradar)
Onweer van vannacht. (Bron: Buienradar)

Grens warme/koude lucht dichtbij

Waarom Nederland telkens met de regen- en onweersbuien te maken krijgt is goed te verklaren. Net ten noordwesten van ons land ligt het polaire front (te zien aan de neerslagband op de radar/band met bewolking op de satelliet). Aan de warme zijde trekken een aantal thermische lagedrukgebieden met hun vores, over of net langs ons land. In combinatie met het aanwezige vocht, de warmte en een sterke verandering van de windsnelheid en -richting met de hoogte (windschering) staat dat vrijwel garant voor zware buien. Voor optimaal gebruik van de windschering moet een bui eigenlijk “vanaf de grond” ontstaan – een term die we de laatste dagen/weken vaker hebben genoemd. Het “probleem” is, is dat er zich in dit soort situaties vaak een grote hoeveelheid CIN bevind in de onderste luchtlagen. Ditmaal is dat ook zo, ten gevolge van een inversie op enige hoogte. Vaak kunnen er in dit soort situaties juist boven de inversie wel buien ontwikkelen. We noemen het dan buien die gevoed zijn vanaf enige hoogte (in de vakterm ook wel “elevated”(gelift) genoemt).  Ook vanavond en vannacht lijkt de laatste variant te worden, met voornamelijk buien die vanaf enige hoogte gevoed gaan worden.

Zwaar onweer is mogelijk

Om ons even op de buien te gaan richten, kijken we even naar de aanwezige onstabiliteit. Deze ligt behoorlijk hoog met MLCAPE waarden die tot 2000J/kg kunnen reiken. Zoals gezegd zijn de meeste buien waarschijnlijk elevated, dus kunnen ze niet optimaal gebruik maken van alle windschering die aanwezig is. Uiteindelijk houden we zo’n 10 tot 15 m/s over (20-30kts). We zullen voornamelijk multicells gaan zien, al dan niet georganiseerd. Harmonie laat een behoorlijk rommelig beeld zien, maar dat zal straks uitgewezen worden als de buien gaan ontstaan. Afijn, de buien kunnen zwaar worden met flink wat onweer, zeer veel regen (extreem vochtige atmosfeer), lokaal valt er hagel en komen er windstoten voor. De buien van vanavond/vannacht lijken met name over een strook van zuidwest naar oost, via het midden van het land te gaan vallen. In het zuidoosten en in het noorden komen er pas tegen of in de ochtend een aantal buien over.

Berekening van het weermodel Harmonie. (Bron: Weerplaza)
Berekening van het weermodel Harmonie. (Bron: Weerplaza)

Maandagochtend en middag

Maandagochtend wordt de buienactiviteit mogelijk iets minder, maar zijn er zeker verspreid over het land waarschijnlijk nog een aantal regen- en onweersbuien actief. In de middag warmt het opnieuw snel op naar 22 (westen) tot 30 (oosten en zuiden) graden. In de oostelijke helft lijkt dan convectie vanaf de grond mogelijk, maar dat moet nog even afgewacht worden in hoeverre dit gaat ontwikkelen. De CAPE waarden reiken dan opnieuw tussen 2000 en 2500J/kg. De windschering (snelheid) is dan echter nog wel hoog, maar de mate waarin de windrichting veranderd met de hoogte pakt dan negatiever uit, wat dus de kans op een supercell verkleind. Tegen de maandagavond wordt de warmte definitief het land uitgeblazen, met verspreid over het land opnieuw enkele onweersbuien. De dagen daarna koelt het sterk af met in de loop van de week temperaturen ruim onder de 20 graden, met regelmatig een aantal buien.

Kortom

Kortom: In de loop van de avond vanuit het zuidwesten kans op enkele zware onweersbuien, gepaard gaande met voornamelijk veel regen, veel onweer, lokaal hagel en lokaal windstoten. In de nacht gaat de buienvorming door, om vervolgens in de ochtend waarschijnlijk iets af te nemen. In de middag dan weer toenemende kans op nieuwe onweersbuien, die uiteindelijk het einde van de warmte inluiden. Ook deze buien kunnen gepaard gaan met veel onweer, (zware) windstoten, veel regen (level 2) en hagel. ]

We gaan het weer afwachten vanavond, vannacht en morgen! Geniet ervan!

Groetjes, Tim Heusschen

Waarschuwing - Corelkaart

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten