Onweerskansen 5 en 6 juni — Een eerste blik

Back to Berichten

Onweerskansen 5 en 6 juni — Een eerste blik

Comments: 0

Deze update is wat later gekomen dan eerst gepland. Daarvoor excuses. Afijn, laten we snel overgaan naar de orde van de dag, want aanstaande vrijdag en deels ook zaterdag (nacht) neemt de kans op onweer toe.

Eerst zomers tot tropisch warm

Vrijdag komen we in een zeer warme, maar ook vochtige luchtsoort terecht. De temperaturen lopen in de loop van de dag snel op naar waarden tussen 25 en 31 graden. De dauwpunten liggen ook vrij hoog, zo rond 17 tot 19 graden. Dit betekend dat er erg veel vocht aanwezig is in de atmosfeer, en in combinatie met de nadering van een koelere luchtsoort en een convergentielijn kan dit genoeg zijn voor enkele pittige regen- en onweersbuien. Echter moeten we natuurlijk altijd een slag om de arm houden, en zal pas morgen, en soms zelfs pas op de dag zelf het een en ander echt duidelijk worden. Onweer blijft natuurlijk onweer..

Onstabiliteit, trigger…

Afijn, de onstabiliteit ligt op een aardig niveau. De CAPE waarden liggen namelijk zo tussen de 1000 en de 2500 J/kg. Dat betekend dat de atmosfeer behoorlijk onstabiel is. Mits de onstabiliteit benut wordt, kan dit voor fikse buien zorgen.

 

Rmgfs546

Maar, hoe kan deze onstabiliteit benut worden? Daar hebben we een zogeheten “trigger” voor nodig. Het is het laatste zetje dat nodig is, om lucht te laten stijgen. De trigger voor het mogelijke onweer is dit maal in de vorm van een (zwakke) convergentielijn: een plek waar twee luchtstromen bij elkaar komen. De lucht gaat vervolgens ophopen, en wordt gedwongen om te stijgen. Dit kan dan het laatste zetje zijn, waaruit vervolgens buien ontstaan. En als deze hoeveelheid onstabiliteit (CAPE) benut wordt, kunnen dat behoorlijk actieve buien worden. De diepe windschering ligt op een redelijk niveau, zo rond de 15 tot 20 meter per seconde. Dit zorgt voor georganiseerde onweersbuien (Multicels). Al met al dus een leuke situatie, en er een om goed in de gaten te houden. Op dit moment komen beide hoofdmodellen (Europees en Amerikaans weermodel) met stevige regen- en onweersbuien die zich in de namiddag, en de eerste helft van de middag voornamelijk boven de Noordzee nestelen. En dit dan met name rond de eerdergenoemde convergentielijn! Vervolgens laten beide modellen de buien verder landinwaarts trekken, dit dan met name in de loop van de late avond en in de nacht. Morgen zijn ook de berekeningen van harmonie en hirlam bekend. Dan kunnen we wat gedetailleerder naar de situatie kijken.

Al met al dus weer een spannende situatie… komt  er onweer, komt het niet? Het is altijd weer een verrassing. Morgen een uitgebreidere update als ook de hoge-resolutiemodellen beschikbaar zijn (hirlam, harmonie).

Groeten, Tim Heusschen

Deel en Like!

Bron weerkaarten: Wetterzentrale.de

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten