Morgen flink warm, later (fikse) onweersbuien

Back to Berichten

Morgen flink warm, later (fikse) onweersbuien

Comments: 0

Sinds een tijdje is er weer eens een leuke situatie te zien voor morgenavond en in de nacht naar vrijdag! Laten we eerst beginnen bij het weer van nu, en morgen overdag.

Ondanks bewolking vrij zwoel

Het is niet zo zonnig de laatste dagen, maar ondanks de bewolking loopt het kwik elke dag op tot (ruim) boven de 20 graden. In het westen valt zelfs af en toe een spat regen. Dit blijft vandaag nog wel even zo. Pas tegen het einde van de middag wordt de kans op zon wat groter.

GMT_TTTT_latest
Temperaturen op dit moment (12:50)

 

Morgen wordt opnieuw geen zonovergoten dag, maar wel een flink stuk warmer. De wind draait als gevolg van een lagedrukgebiedje vanuit het zuidwesten naar het oosten, en er wordt daardoor bovendien zeer warme lucht aangevoerd. Met temperaturen die liggen tussen 25 en 30 graden is het dus behoorlijk warm. Op nadering van het eerdergenoemde laagje  wordt de lucht vochtiger en daarmee drukkend van karakter (met name later op de dag). De onstabiliteit zien we dan ook in de loop van de middag vanuit het zuiden snel toenemen.

In de avond en nacht kans op onweersbuien

Zoals gezegd neemt de onstabiliteit in de loop van de middag toe, en met name als gevolg van convergentie nabij het lagedrukgebiedje en het inlopen van een zwakke hoogtetrog  zullen er naar alle waarschijnlijkheid buien gaan ontstaan. Ik moet zeggen: de modellen verschillen met elkaar en per run wat betreft de positie van de buien. Er is (nog) geen touw aan vast te knopen en het valt dan ook nog niet te zeggen waar de buien waarschijnlijk gaan ontstaan. Bovendien zal het veel moeite kosten om de buien te triggeren, er is namelijk relatief veel CIN (Convective Inhibition) aanwezig. Afijn, als er eenmaal buien ontstaan, kunnen dit stevige buien worden die bovendien ook gepaard kunnen gaan met (lokaal zware) windstoten en hagel. De hoeveelheid potentiële energie is het hoogst in de zuidelijke helft van het land met daar lokaal zo’n 1500J/kg aan MLCAPE, maar over het algemeen kunnen we uitgaan van waarden die liggen tussen 1000 en 1500J/kg. De buien rangschikken zich langs een lijn, maar echte clustering lijkt niet op te treden (geen geheel). Als we kijken naar de diepe windschering welke zo tussen de 10 en 15m/s ligt (20-30kts), dan hebben we overwegend te maken met (rommelige) multicells.

Hieronder even een animatie van de berekende neerslag van de recente run van Harmonie.

harmoniegif
Na passage van de buien, verkeren we op vrijdag nog niet direct in frisse lucht, want de temperatuur ligt vrijdag nog zo rond 22 tot 25 graden. Wel draait de wind naar zuidwestelijke richtingen. Vrijdag overdag kunnen er verspreid over het land ook nog een aantal regen- of onweersbuien vallen. Op vrijdagavond passeert pas het definitieve koufront die de overgang naar polaire lucht begrenst. Deze trekt snel van west naar oost over het land en gaat gepaard met stevige buien of buiige regen. Het weekend verloopt minder warm en wisselvalliger.

Al met al weer een leuke situatie om te volgen! We houden jullie zoals gewoonlijk weer op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Dit doen we via onze Facebookpagina!

Hopelijk gaat 2015 ons nog wat mooi onweer voorschotelen..!

Groeten, Tim Heusschen

Bron weerkaarten:

Weerplaza

 

Donderdagvrijdag
Klik om te vergroten. Verwachtingskaart

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten