Warmer, maar voor hoe lang?

Back to Berichten

Warmer, maar voor hoe lang?

Comments: 0

Waarschijnlijk heb je de afgelopen dagen de verhalen al horen rondgaan dat het voor langere tijd tropisch warm zou worden.. Daar is (helaas) verandering in gekomen, maar slecht wordt het zeker niet! Vandaag, op het begin van de meteorologische zomer*** (1 juni), gaan we de komende periode eens bespreken.  Het wordt warmer, en dan wel vanaf donderdag. We lijken voor langere tijd in ieder geval te kunnen genieten van minstens een graad of 19 á 20. Vrijdag lijkt de warmste dag te worden. Daarover later in het artikel meer! 🙂

Nog even doorbijten

De komende dagen moeten we nog even doorbijten, zoals het kopje al zegt. Vandaag is het niet slecht, want vanuit het westen breekt de zon op steeds meer plaatsen door, en kunnen de temperaturen naar zo’n 15 tot 18 graden oplopen. We merken met name aan zee wel dat de wind soms al vlagerig van karakter wordt. Dat beschrijft dan ook direct het weer van morgen (dinsdag). Morgen trekt een grootschalig lagedrukgebied ten noorden van ons land over Scandinavië richting het oosten.

 

PL0212
Klik om te vergroten. Het lagedrukgebied die bij ons morgen, met name aan zee, het stormachtige weer gaat veroorzaken.

 

Hierbij gaat in ons land de wind vanaf vanavond en vannacht flink aantrekken naar windkracht 7 á 8 bft aan zee, en 5 á 6 bft in het binnenland. Daarbij komen al windstoten voor tot zo’n 75 km/u. Morgen, rond het middaguur trekt een zwak warmtefront van west naar oost over het land, waarachter de wind extra gaat aantrekken. De windstoten nemen dan toe naar zo’n 90km/u langs de kust, en maximaal 80km/u in het binnenland. De gemiddelde windsnelheid gaat langs de kust toenemen naar een dikke 8 bft. Bovendien is er met name in het westen en noorden de hele middag her en der kans op wat (lichte) regen. Qua neerslag stelt het morgen dus weinig voor, maar we mogen stellen dat het morgen dus kortom behoorlijk herfstachtig is. Het is niet koud, met temperaturen die oplopen naar zo’n 18 of 19 graden. Het zuidoostelijke deel van het land komt er het beste vanaf. Daar schijnt af en toe de zon en loopt de temperatuur op naar zo’n 20 of 21 graden. Er staat daar ook minder wind. We zien morgen dus een flinke tweedeling in het land, met in het westen en noorden herfstachtig weer, en in het zuidoosten lente-achtig weer.
Woensdag is het weer even frisser, met een afwisseling tussen wolken en af en toe zon bij een graad of 16.

Donderdag warmer, vrijdag zomers?

Vanaf donderdag gaat de temperatuur flink in de lift. We kunnen op donderdag temperaturen tussen 19 en 23 graden noteren, met daarbij de hoogste waarden in het zuidoosten van het land. Bovendien schijnt de zon flink, maar we zien in de berekeningen wel kans op wat hardnekkige bewolking in het noorden. Verder staat er weinig wind, uit meest oostelijke richtingen. Op nadering van een lagedrukgebied uit het westen wordt de zuidelijke tot zuidoostelijke stroming sterker. En daardoor wordt het vrijdag nog warmer, met temperaturen die rond 25 tot 27  graden komen te liggen, maar op dat moment ligt het gevaar vanuit het zuidwesten alweer op de loer ten gevolg van het eerdergenoemde lagedrukgebied. Koelere lucht dringt alweer op, en we zien de onstabiliteit met name in de nacht naar zaterdag aardig toenemen. Bovendien “zuigt” het laag nog eens extra warmte aan, waardoor het ’s nachts erg warm lijkt te blijven, met zo’n 20 graden op sommige plekken. Het blijft dus lang warm, en dat is positief voor de BBQ’ers onder ons. Dit is niet alleen positief voor de BBQ, maar  tevens positief voor het ontwikkelen van enkele (stevige?) onweersbuien. Er is genoeg vocht (dauwpunt tussen 15 en 20 graden!) en warmte aanwezig, en daarmee een hoop onstabiliteit. We zien dan ook dat er vanuit het westen in de nacht naar zaterdag pittige buien berekend worden. Echter is het termijn om onweer te verwachten nog te ver weg om echte uitspraken te kunnen doen. Zaterdag en zondag lijkt het dan af te koelen naar een graad of 20 gemiddeld. Het weer na het weekend is erg onzeker!

Rmgfs1146
Klik om te vergroten. De onstabiliteit (CAPE en Lifted index), berekend door het Amerikaans weermodel (GFS) voor de nacht van vrijdag op zaterdag.

 

We komen na langere tijd van koel, en soms zelfs koud weer eindelijk terecht in een warmere fase. Hoelang het gaat duren en of we snel weer terug vallen in het koude patroon van de afgelopen maand moeten we natuurlijk maar afwachten. Dat houd het natuurlijk ook wel weer spannend.

De komende dagen houden we jullie op de hoogte over het aankomende (zomer..)weer!

Groeten, Tim Heusschen

***Meteorologische seizoenen hebben een andere indeling dan de astronomische seizoenen. Meteorologen gebruiken hele maanden. De meteorologische zomer strekt van 1 juni tot en met 31 augustus, terwijl de astronomische zomer, die gebaseerd is op de stand van de aarde ten opzichte van de zon, strekt van 21 juni tot en met 21 september.

Deel, like en volg ons op Facebook en Twitter!

Bronnen weerkaarten:

KNMI
Wetterzentrale.de

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten