Onweerskansen 27 tot en met 29 juli

Back to Berichten

Onweerskansen 27 tot en met 29 juli

Comments: 0

We merken goed dat we na de storm in een behoorlijk andere weerfase terecht zijn gekomen. Het is eerder fris (of noem het gerust “koud”) dan warm en er valt regen. Echter, deze polaire luchtsoort begint nu langzamerhand ook weer leuk weer te brengen. We komen echter steeds dichterbij de laatste zomermaand en het najaar. Dat betekend dat de zee alweer lekker opgewarmd is, de eerste flink koudere polaire luchten ons land soms alweer kunnen bereiken. Laat die combinatie nou net voor flinke buien zorgen. Zeker als een flink koude polaire luchtsoort over het warme water strijkt, kan met name ’s nachts de buienactiviteit op zee en langs de kust flink toenemen. Overdag is in deze tijd van het jaar het binnenland juist gevoeliger voor regen- en onweersbuien. Dit door de opwarming als gevolg van de dagelijkse gang.

Vannacht en morgen

Op dit moment trekken een aantal storingen over Nederland. Ze brengen toch een aardige hoeveelheid regen met zich mee. Vannacht passeert nog een zwakke storing, die de grens met een sterkere opstekende west tot zuidwestelijke stroming markeert. Daarachter wordt de lucht onstabieler, omdat dan samen met de opstekende westelijke stroming pas echt flink koudere lucht op hoogte in gaat stromen. Het valt vannacht en morgen overdag in eerste instantie dan nog mee met bovenluchttemperaturen van rond de -17 tot -19 op 5 kilometer hoogte. Dit is in ieder geval genoeg voor een (licht) onstabiele atmosfeer. Zeker als er hulp komt van een (zwakke) hoogtetrog en als de jetstream op een gunstige positie ligt (Rechteringang) kunnen er met name later in de nacht en morgen overdag fikse buien gaan vallen. Her en der komt er dan ook onweer voor, lokaal even pittig. In de nanacht en ochtend vallen de meeste en zwaarste buien in het zuidwesten, westen, noordwesten en noorden, terwijl in de middag met name het noordoosten en oosten aan de beurt zijn. Het zuidoosten lijkt het vaker droog te houden met slechts een enkele, of een paar buien. De buien kunnen zich los of in (kleine) groepjes/lijntjes vormen. Het zal een vrij ongeorganiseerde buiensituatie worden. Tussen de buien door schijnt de zon flink, maar is het wel fris: 16 tot 20 graden. Door de harde wind voelt het bovendien nog eens extra koud aan.

z500_15072709_15072612
Een zwakke hoogtetrog met koudere bovenluchten zorgt voor een onstabiele atmosfeer. Dit gebeurt vanaf vannacht al.

 

Maandagavond en dinsdag

Maandagavond wordt de kans op onweer vanuit het zuiden kleiner vanwege het tijdelijk opwarmen van de bovenluchten. Wel blijven er pittige buien vallen, en dan ’s nachts weer met name aan de kust en op zee. Echter, de kans op onweer is zoals gezegd dan kleiner. Dinsdag overdag hebben we dan opnieuw hetzelfde: de buienactiviteit verplaatst zich meer landinwaarts, en dan weer met name over het noorden en noordoosten, met nog steeds een kans op onweer daarbij. Opnieuw schijnt de zon tussen de buien door flink en de temperaturen zijn hetzelfde als maandag.

z500_15072803_15072612
De bovenluchten warmen in de nacht naar maandag op dinsdag op in de zuidelijke helft. De grootste onweerskans wordt hiermee tijdelijk naar het noorden teruggedrongen.

 

Dinsdagavond en woensdag overdag

Dinsdagavond en woensdag lijkt de meest interessante periode te worden. Een scherpe hoogtetrog bereikt het westen in de loop van dinsdagavond. De lucht op hoogte is hierin behoorlijk koud voor deze tijd van het jaar. De bovenlucht koelt af naar waarden tot -25 op 5 kilometer hoogte! In combinatie met de zeewatertemperaturen van 19 á 20 graden en genoeg forcering door de hoogtetrog, gaat dit stevige, en waarschijnlijk ook meer geclusterde regen- en onweersbuien brengen. Bovendien is het opnieuw hetzelfde verhaal als de vorige dagen: ’s nachts met name op zee en langs de kust, overdag met name landinwaarts. Opnieuw lijkt het zuidoosten het meest droog te gaan verlopen. In de loop van woensdagmiddag neemt de buienactiviteit vanuit het westen snel af en klaart het op.

z500_15072906_15072612
In de nacht van dinsdag op woensdag en woensdag overdag zien we een scherpe hoogtetrog, gevuld met zeer koude bovenlucht naderen. Dit kan voor stevige regen- en onweersbuien gaan zorgen.

 

Kortom: de komende dagen is het compleet herfst met een harde wind en talrijke fikse regen- en onweersbuien. Voor ons onweersliefhebbers natuurlijk weer een paar interessante dagen. Voor de mensen met buitenactiviteiten wordt het flink doorbijten.

Heb je mooie foto’s van het weer de komende dagen? Dan kun je ze insturen op onze Facebookpagina door een bericht te plaatsen, of een privébericht te sturen.

De komende dagen houden we jullie op de hoogte wat betreft de (onweers)buien. Kijk daarvoor met name op onze Facebookpagina.

Groeten, Tim Heusschen

Bron weerkaarten:

Wetteronline GFS Profikarten

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten