Onweerskansen 12 juni 2015

Back to Berichten

Onweerskansen 12 juni 2015

Comments: 0

We waren nog geen week verder, of we zagen al dat het opnieuw richting het einde van deze werkweek mogelijk interessant kon worden. Zo hebben we vandaag en morgen opnieuw te maken met zomers weer. Vandaag is het vrijwel overal flink zonnig, maar her en der komen wel wat sluierwolken voor. De temperaturen variëren van 17 graden op de Wadden, tot 26 graden in het zuiden van het land. Morgen wordt het nog een tikkel warmer, maar ook een flink stuk vochtiger. Zo komen de temperaturen morgen in de zuidelijke helft zo rond de 30 graden te liggen. Elders is het met 25 tot 30 graden zomers warm. Op de Wadden blijft de temperatuur opnieuw wat achter. Door het toegenomen vochtpercentage in de lucht, zal het morgen drukkend warm aanvoelen: opnieuw een typische “onweersdag” dus..

Klik om te vergroten --- De weersituatie van morgen. Een warmtefront trekt over Nederland, waarachter zich zeer warme, maar ook onstabiele lucht bevind. Deze wordt in de loop van de dag opgevolgd door een vore (thermische convergentielijn) en in de nacht naar zaterdag een (inactief) koufront.
Klik om te vergroten — De weersituatie van morgen. Een warmtefront trekt over Nederland, waarachter zich zeer warme, maar ook onstabiele lucht bevind. Deze wordt in de loop van de dag opgevolgd door een vore (thermische convergentielijn) en in de nacht naar zaterdag een (inactief) koufront.

Vanuit het zuiden enkele onweersbuien

Er is ten eerste nog wat onzekerheid over de positie en timing van de buien. Zoals het er nu voor staat komen er in de loop van morgenavond een aantal onweersbuien vanuit het zuiden opzetten. Deze ontstaan voornamelijk op een naderende vore (thermische convergentielijn). De onstabiliteit (CAPE) bedraagt zo’n 1000 tot 2000 J/kg in het zuiden van het land, tot vrijwel geringe waardes in het noorden, opnieuw grote verschillen dus.  De modellen verschillen flink in de hoeveelheid buien, maar ook in de positie daarvan. Dit komt mede door het ontbreken van een sterke trigger en dynamiek in de atmosfeer. De windschering is morgen dan ook niet significant te noemen, namelijk zo’n 10 tot hoogstens 15 m/s. We kunnen uitgaan van voornamelijk single cells en slecht georganiseerde multicells. Mede hierdoor wordt de buienontwikkeling dus vrij rommelig (verspreide en plotselinge buien, zonder duidelijke organisatie), en zijn posities van de buien dus behoorlijk onzeker. Dit verklaart dus ook waarom de modellen telkens weer een ander beeld laten zien.

201506110600-201506122300
Klik om te vergroten — Berekende neerslag door het weermodel hirlam. We zien dat in een groot gebied buien ontstaan. Door de resolutie van dit model lijkt het een aaneengesloten gebied te zijn, maar dit is niet zo.

 

Het zal morgen dus een kwestie van nowcasten worden. Wel moet gezegd worden dat als deze buien goed ontwikkeld zijn, ze wel behoorlijk stevig kunnen uitpakken.  Zo is er kans op een hoge bliksemfrequentie, hagel, en door de langzame treksnelheid (slechts 15 tot 30km/u!) ook plaatselijk veel regen. De onweersbuien blijven dus lang op één plek hangen, en dat kan dus voor de gebruikelijke overlast zorgen. Mensen in het verkeer zouden dus moeten opletten (aquaplaning) tijdens zo’n bui, omdat er behoorlijk wat regen kan vallen. Afijn, de buien trekken dan in de loop van de avond het zuiden binnen, waarbij ze dus langzaam noordwaarts trekken. Tijdens hun tocht naar het noorden lijkt de fut er langzaam uit te gaan. De meest pittige exemplaren verwacht ik dan ook in de zuidelijke helft van het land. Elders lijken de buien minder zwaar te worden, maar is onweer zeker niet uitgesloten! In de nacht nadert bovendien een koufront ons land, maar het is de vraag of deze wel actief is. Zoals het er nu voor staat lijkt dit front niet erg actief, en kunnen we hierop mogelijk alleen kort wat (buiige) regen verwachten.

Zaterdag nog warm, daarna afkoeling

Zaterdag bevinden we ons achter het koufront, maar toch niet direct in “polaire” lucht. We bevinden ons dan in een zogenaamde valse warme sector. De lucht is nog steeds vrij warm van karakter, maar de de kans op onweer in deze zone is dan praktisch nul. Wel kunnen we dan nog genieten (met name in het binnenland) van temperaturen die rond of iets boven de 20 graden liggen. Na zaterdag sterke afkoeling. Op maandag zelfs op enkele plaatsen maximaal maar 14 graden (!).
Vandaag en morgen dus flink genieten van het warme, en morgen ook tropische weer. En misschien vieren wij onweersliefhebbers ook nog wel feest morgenavond. We houden jullie natuurlijk weer op de hoogte morgen van hetgeen er zich afspeelt boven Nederland!

Groeten, Tim Heusschen

Deel & Like onze berichten en pagina op Facebook en Twitter

Kijk voor een verwachtingskaart op onze voorpagina!

Bronnen weerkaarten:

Weeronline.nl – Expertkaarten
KNMI

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten