Update 21:05 – Onweerskansen op Bevrijdingsdag

Back to Berichten

Update 21:05 – Onweerskansen op Bevrijdingsdag

Comments: 2

“Ruige” Bevrijdingsdag?

Zoals jullie in een eerdere post hebben kunnen lezen, zijn er morgen grote kansen op onweer in Nederland (e.o.). In deze update houden we jullie weer even op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor morgen. Heb je niet zoveel zin in de toelichting? Beneden aan de pagina staat een samenvatting (onder het kopje “Kortom”).  Allereerst kijken we naar de actuele situatie.
Het is in een groot deel van Nederland lekker warm op dit moment, zo’n 15 tot 20 graden, en men merkt al aan de lucht dat het weer aan het veranderen is. De bewolking neemt toe, en voelt het best vochtig aan buiten. Vannacht koelt het niet al te veel af, maar begint de wind langzaam weer aan te trekken.
Als we kijken naar de radar, zien we in Frankrijk en België een groot regengebied klaarliggen om naar Nederland te trekken. Dit is het warmtefront, die de grens vormt met de tijdelijk zeer warme luchtsoort (Tropisch) waarin we terecht komen. Deze kan vanavond en vannacht aardig wat hemelwater achterlaten, met zelfs op of vlak achter het warmtefront al kans op onweer en dat is in het algemeen vrij bijzonder (onweer is zeldzaam op een warmtefront!).

lala
Klik op de afbeelding om te vergroten. Het warmtefront nadert Nederland, en daarachter hebben zich in Frankrijk al de eerste (onweers)buien ontwikkeld.

 

Alles op een rijtje

Een lagedrukgebied ten westen van Frankrijk trekt in noordelijke richting langs Nederland. Aan de oostzijde wordt warme en vochtige lucht richting onze regio geblazen, maar tegelijkertijd stoomt vanuit het westen polaire lucht op. We hebben 3 frontale zones waarmee we te maken krijgen: Het eerdergenoemde warmtefront die vannacht en morgenochtend passeert, een eerste koufront die in de ochtend snel van zuidwest naar noordoost trekt en vervolgens de definitieve overgang naar de polaire luchtsoort (koude luchtsoort), begrensd door een occlusiefront met koufronteigenschappen die in de middag, snel van (zuid)west naar (noord)oost trekt. Zie de kaarten hieronder om de situatie in te beelden.

Op en vlak achter het genoemde warmtefront kunnen er zich boven Frankrijk al enkele (stevige) onweersbuien ontwikkelen. Het is nog niet helemaal zeker waar deze buien uiteindelijk terecht komen, en of ze überhaupt nog actief zijn als ze Nederland bereiken. De laatste harmonierun laat deze ochtendbuien met name over de zuidelijke en oostelijke regio’s trekken, terwijl de vorige runs de ochtendbuien vooral boven de westelijke helft berekenden. Dit moet genowcast worden, gezien de onzekerheid.

Achter het warmtefront bevind zich dus de eerdergenoemde tropische luchtsoort. Deze wordt al aardig snel opgevolgd door een koufront die rond het middaguur al boven het oosten van het land ligt. Echter is dit niet direct het einde van de onweerskansen, want achter dit koufront bevind zich een zogeheten valse warme sector. Dit betekend dat ondanks dat er een koufront is gepasseerd, de lucht niet direct significant kouder is. Wel moet gezegd worden dat tussen het warmtefront en het daaropvolgende eerste koufront in principe de meest warme en vochtige lucht bevind. In de valse warme sector is de lucht wat droger en uiteindelijk ook iets minder warm van karakter, wat betekent dat het koufront dus wel een grens vormt tussen luchteigenschappen (zoals vocht en warmte). Echter is de overgang naar de polaire luchtsoort op de daaropvolgende occlusie, die in de middag zeer snel over Nederland trekt, zo scherp dat de buien er waarschijnlijk zeker niet minder om zullen worden. Als we kijken naar de onstabiliteit dan mogen we die in een groot deel van het land verwachten op zo’n 700 tot 1000 J/kg. In gebieden waar het uiteindelijk flink kan opwarmen, kan de CAPE-waarde nog wat hoger uitkomen.  Kijken we naar de windschering, dan zien we een mooi scheringspatroon die voor goede organisatie in de buien kan zorgen. Dit dan met name op of vlak voor het tweede “kou”front (occlusie). De deep-layer shear (diepe schering, 0-6km) ligt in de valse warme sector en vlak voor het recent genoemde front rond de 30 tot 35kts (15-17 m/s), maar in het oosten van het land ligt deze nog hoger. Qua convectiemodus mogen we dan ook georganiseerde multicells verwachten, en het is niet ondenkbaar dat deze zich oplijnen (mogelijkheid tot Squall Line). Het uiterste noorden (Wadden) en noordwesten zouden er nog wel eens vanaf kunnen komen, echter weten we het in onweerssituaties nooit zeker. De zwaarste exemplaren verwacht ik waarschijnlijk in het oosten.

 

Kaart 1 KNMI
Klik op de afbeelding om te vergroten. We zien de situatie van komende nacht, met ingetekende luchtsoorten. Uiteraard kleiner en globaal getekend om het overzicht te bewaren.

 

KNMI kaart 2
Klik op de afbeelding om te vergroten. De situatie van morgenmiddag 14:00, met de ingetekende luchtmassa’s.

 

Kortom

Vanavond en vannacht toenemende bewolking, gevolgd door flinke regen. Later ook enkele buien die al onweer kunnen bevatten (dit meer voor vannacht en de vroege ochtend). Na het doortrekken van het warmtefront en het daaropvolgende koufront is het tijdelijk droog, en kan het even (lokaal flink) opwarmen. Het wordt zo’n 18 tot 19°C in het noordwesten, tot 23 á 24 graden in het zuiden en oosten. De warmte is er maar voor even, want de overgang naar koele lucht trekt al aan het einde van de ochtend het zuidwesten van het land binnen. Deze trekt in een zeer hoog tempo van zuidwest naar noordoost over het land. Op deze grens, en ook vlak daarvoor uit is er grote kans op stevige regen- en onweersbuien met kans op hagel en zware windstoten. De oostelijke helft van Nederland maakt de grootste kans op de zwaarste buien, gezien de grootste onstabiliteit en windschering daar. Elders zijn er ook buien, maar waarschijnlijk minder zwaar. Na passage koelt het sterk af en wordt het droog. De wind is verder krachtig tot hard, en aan de kust stormachtig, met daar ook later windstoten tot 90 km/u.

Mocht je morgen enkele festiviteiten bezoeken, houd dan zeker de radar en de berichtgeving in de gaten voor eventuele maatregelen. Een jas is wel aangeraden, want na de passage van de regen- en onweersbuien koelt het sterk af, en zal het door de harde wind die daarna ook nog eens opsteekt fris aanvoelen.

Zeer interessante dag dus morgen voor ons (on)weerliefhebbers! Vergeet vooral niet om foto’s en/of video’s te maken als het bij jou los gaat, deze ontvangen wij natuurlijk graag!

Verder houden we jullie uiteraard op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Groeten en alvast (hopelijk) veel plezier, Tim Heusschen

Volg ons op Facebook en Twitter

Like en deel!

Bron kaarten:
KNMI
Buienradar.nl

Facebook Comments Box

Share this post

Comments (2)

Comments are closed.

Back to Berichten