Onweer op Bevrijdingsdag?

Back to Berichten

Onweer op Bevrijdingsdag?

Comments: 7

Warmer weer hangt in de lucht

Na een periode met te koel weer, merken we vandaag al dat het weer aan het veranderen is. Door een warmtefront regent het her en der, en de temperatuur ligt al een stuk hoger als afgelopen dagen, 14 tot 18 graden. Het voelt buiten dan ook klam aan op het moment.  Als de zon vanmiddag nog even weet door te breken kan de temperatuur nog even iets hoger uitkomen. Het is nog niet de warme lucht waarin dinsdag de mogelijke onweersbuien gaan ontstaan. Er trekt immers vanmiddag een koufront over het land, die gepaard gaat met buien. In het zuidoosten is daarbij al een klein kansje op onweer, maar dat mag nog niet veel voorstellen. Echter is de lucht achter het koufront niet significant kouder, want morgen loopt de temperatuur bij zonnig weer en een enkele bui op tot 17 – 20 graden! Morgen dus even een lekkere dag om van de warmte te genieten. Weerliefhebbers kijken natuurlijk uit naar wat het weer op Bevrijdingsdag (Dinsdag) gaat brengen!

charts_harmonie_t2m_bnl_33
Klik op de afbeelding om te vergroten. Morgen een prima dag met aangename temperaturen! De hoogste waarden worden in het oosten en zuidoosten bereikt.

 

Situatie voor dinsdag

De situatie voor aanstaande dinsdag is best complex. Laten we bij het begin beginnen. Zie de klassieke luchtdruksituatie op de kaarten hieronder!
In de nacht van maandag op dinsdag (en mogelijk al maandagavond) trekt een regengebied, behorende bij een nieuw warmtefront het zuidwesten van Nederland binnen. Dit is de voorste begrenzing van de tijdelijk veel warmere luchtsoort waarin we terecht komen. Het gaat waarschijnlijk gepaard met een aardige hoeveelheid regen. Afijn, achter het warmtefront zien we in de nacht boven Frankrijk al snel flinke buien ontstaan. Deze trekken met grote snelheid noordwaarts, en lijken volgens de laatste berekeningen  over voornamelijk de westelijke helft van Nederland te trekken. Dit dan vooral voor de (vroege) ochtend. De onstabiliteit loopt dan in de warme luchtsoort ook al op naar CAPE-waarden van zo’n 500-600 J/kg. Ook de windschering ligt vrij hoog, zo rond de 20 tot 25 m/s. Dit resulteert in flink georganiseerde buien die al behoorlijk stevig kunnen uitpakken. De temperatuur ligt in de buien zo rond de 17 á 18 graden.
Elders in het land kan het ondertussen in de loop van de ochtend/begin van de middag flink opwarmen, tot plaatselijk zelfs 25 graden in het oosten van het land, afhankelijk van de hoeveelheid zonneschijn en de timing van een naderend koufront. De onstabiliteit ligt daar dan ook (iets) hoger, tot waarden tegen de 800-1000J/kg. Op nadering van het eerdergenoemde koufront vanuit het (zuid)westen neemt de buiigheid in de loop van de ochtend/begin van de middag nog verder toe. De timing van dit koufront is essentieel voor de zwaarte van de buien. Hoe langer het duurt voordat het koufront overtrekt, des te meer kan de lucht opwarmen des te hoger de onstabiliteit kan uitpakken. Echter zit daar wel een staartje achter, vanwege de vroege buien die vanuit Frankrijk over de westelijke helft van het land trekken. Dit brengt veel bewolking met zich mee die tot ver rondom de buien kan uitdijen. De instraling van de zon is dan lager, waardoor het langzamer en minder opwarmt.
Afijn, zoals het er nu voorstaat kunnen er talrijke, fikse regen- en onweersbuien ontstaan die snel van west naar oost over het land wegtrekken (hoge treksnelheid). De regen- en onweersbuien kunnen bovendien gepaard gaan met hagel en zware windstoten. Wateroverlast hoeven we door de hoge treksnelheid in principe niet te verwachten. De mate van windschering zal bepalend worden voor de organisatiegraad van de buien. De laatste GFS run is voor de buien aan het begin van de middag ietwat minder enthousiast(zeker niet slecht!), maar dat kan natuurlijk nog veranderen.
Na het wegtrekken van de onweersbuien is de warme lucht weer verdreven uit Nederland, en gaan we terug naar toch niet onaangename waarden van zo’n 15 tot 17 graden.

WAA
Klik op de afbeelding om te vergroten. We zien op deze kaart een klassieke onweerssituatie voor onze regio. Aan de oostzijde van een lagedrukgebied die ten westen van ons land ligt, wordt warme en onstabiele lucht, afkomstig uit de zuidelijke streken richting onze regio gevoerd.
Ochtend
Klik op de afbeelding om te vergroten. Bij het doortrekken van de lagedrukkern richting het noorden, draait de wind meestal naar het westen tot zuidwesten, met een voorste begrenzing van een koudere luchtsoort (koufront). Dit veroorzaakt in onze regio dan vaak de verdrijvende onweersbuien.

 

Details

Onweerssituaties zijn over het algemeen vaak complex van karakter, en dat maakt de verwachting van de bijbehorende details soms erg moeilijk. Dit moet per berekening bekeken worden. We houden jullie op de hoogte door middel van regelmatige updates via Facebook! Stay tuned

Verder zijn wij in ieder geval erg enthousiast dat we waarschijnlijk met de eerste klassieke onweerssituatie van 2015 te maken krijgen. We hopen natuurlijk dat het dit keer eens lekker goed uitpakt met stevige buien. Heb jij nou foto’s van het weer de komende dagen, dan kan je ze natuurlijk altijd op onze Facebookpagina plaatsen en/of insturen via een PB.

Groeten, Tim Heusschen

Volg ons op Facebook en Twitter
Like en deel!

Bron kaarten: Wetterzentrale.de
Weerplaza.nl

 

Facebook Comments Box

Share this post

Comments (7)

Comments are closed.

Back to Berichten