Morgen een buiig weertype

Back to Berichten

Morgen een buiig weertype

Comments: 2

Nederland is droog

Het is droog in Nederland, en dat zien we goed op het onderstaande diagram van het KNMI. Dit diagram toont het potentieel neerslagtekort in Nederland. Een neerslagtekort is niet abnormaal en komt vrijwel elk zomerhalfjaar voor. Het moge duidelijk zijn dat de natuur in Nederland wel wat water kan gebruiken. We hebben goed nieuws: morgen krijgt Nederland voor het eerst sinds tijden weer wat meer hemelwater te verwerken. Daarover hieronder meer!

rdev_tijdreeks_verwachting
Klik op de afbeelding om te vergroten. Het doorlopend potentieel neerslagtekort in Nederland.

 

Morgen enkele buien

Vannacht is het rustig met her en der nog een enkele opklaring, maar de bewolking begint al steeds meer te overheersen. De temperatuur zakt naar een graad of 9 á 10, bij een matige wind uit het zuidwesten. Ten westen van ons land ontwikkelt zich ondertussen een scherpe hoogtetrog, met daarin een klein lagedrukgebied (randstoring). Ze trekt in de loop van de dag van west naar oost, over het noorden, of net ten noorden van ons land langs. Dit kleine lagedrukgebied brengt ons morgen het tijdelijk herfstachtige weer, met veel wind, bewolking, regen en ook enkele pittige buien.

charts_harmonie_slp_bnl_33
Klik op de afbeelding om te vergroten. Het lagedrukkerntje, die waarschijnlijk vlak langs, of over het noorden van het land van west naar oost schuift.

 

Er worden in de loop van de ochtend al enkele buien tot ontwikkeling gebracht op nadering van de eerdergenoemde hoogtetrog. De onstabiliteit neemt dan al iets toe, waardoor al enkele buien mogelijk zijn. Deze eerste buien komen voornamelijk voor op zee en boven de westelijke helft van Nederland. Later op de dag ontstaan er elders ook enkele buien, maar de meeste lijken zich alsnog te concentreren in het noorden en westen. Een enkele bui kan gepaard gaan met (een klap) onweer. Tegen de avond nadert een frontale zone, behorende bij het kleine lagedrukgebied, het westen van het land, waarop het begint te regenen. Tegelijkertijd neemt op nadering van het koufront, die zich in de frontale zone bevind, de onstabiliteit (CAPE) nog iets verder toe naar waarden tot maximaal 500 J/kg. Bovendien staat er best wat diepe windschering (Deep layer shear), namelijk zo’n 15 tot 20 m/s. Gezien de scheringswaarden en de lichte onstabiliteit, kunnen we op het koufront matig tot goed georganiseerde multicells verwachten (mogelijk lijnvorming). De buien op het koufront gaan mogelijk gepaard met onweer en zware windstoten. Het geheel trekt van west naar oost over het land, waarna het na passage van het koufront droog wordt, en opklaart. De temperatuur ligt morgen verder rond de 15 graden, maar het voelt door het windje fris aan. De wind is over het algemeen krachtig langs de kust, en matig in het binnenland. Langs de westkust en op de Wadden komen morgenavond tijdelijk zware windstoten voor tot zo’n 85/90km/u. Het KNMI heeft daar inmiddels code geel voor afgegeven.

 

201505281200-201505292000
Klik op de afbeelding om te vergroten. Berekende neerslag door HIRLAM voor morgenavond 22:00 LT (20 GMT).

 

Voor ons weerliefhebbers in ieder geval weer even wat interessanter weer! Want wat was het de afgelopen weken een saaie boel. Natuurlijk waren er mooie momenten met zonneschijn en dergelijke, maar om van echt wat warmte en onweer te spreken, zeker niet. Volgende week lijkt het langzamerhand wat warmer te worden, maar de onzekerheid daarover is erg groot. We doen binnenkort even een blik op de lange termijn!

Groeten, Tim Heusschen

Volg ons op Facebook en Twitter
Deel & like!

Bronnen weerkaarten:

KNMI
Weerplaza.nl
Weeronline.nl – Expertkaarten

Facebook Comments Box

Share this post

Comments (2)

Comments are closed.

Back to Berichten