Morgen warm, later een paar buien!

Back to Berichten

Morgen warm, later een paar buien!

Comments: 2

Morgenochtend en -middag nog prima weer!

Na een heldere, flink koude nacht, met zelfs kans op wat lichte vorst in het binnenland, wordt het morgen een prachtige dag in Nederland. De zon lijkt overal in eerste instantie flink te gaan schijnen, en door een naar zuidwest draaiende stroming, kan de temperatuur een stuk verder oplopen. We hebben te maken met temperaturen tussen 15 en 22 graden. De laagste waarden op de Wadden, de hoogste in het zuidoosten. Kortom, we kunnen morgen nog even flink genieten van het lenteweer. Bij een matige zuidwestenwind is het heerlijk te vertoeven.

Buien op komst
Klik op de afbeelding om te vergroten.
Morgen prima temperaturen in een groot deel van het land. Alleen de Wadden blijven flink achter.

Weersomslag op komst

Na een mooie vrijdagochtend en -middag, gaat het weer langzaam veranderen. Op nadering van een lagedrukgebied vanuit het zuidwesten, is morgenavond al de eerste storing richting ons land onderweg. De storing is in de vorm van een zwak convergentielijntje. Hierop ontstaan aan het einde van de middag en in de avond een aantal buien. De onstabiliteit (CAPE) bedraagt zo’n 100 tot 400 J/kg, bij een lifted index van 0 tot -1. De onstabiliteit is niet groot en reikt niet tot diep in de atmosfeer. Zware buien mogen we dan ook zeker niet verwachten. We gaan uit van enkele buien (Single Cell) die vanuit het zuid(west)en over het land trekken. Her en der gepaard met een klap onweer. Niet echt spectaculair dus, maar elke kans is er weer één natuurlijk!

Lente, buien, koud
Klik op de afbeelding om te vergroten. De stippellijn geeft de route van het lagedrukgebied weer. De blauwe pijlen geven de koude lucht aan die vanuit het poolgebied richting het zuiden stroomt.

 

VWC Kaart 2
Klik op de afbeelding om te vergroten. De grote L is de plek waar het lagedrukgebied op maandag ligt. Aan de blauwe pijl is te zien dat de koude lucht via de achterzijde ons land helemaal in handen heeft.

 

Het is de inleiding voor een vrij grote weersomslag (Zie kaarten hierboven). Zaterdag merken we dat al in de vorm van lagere temperaturen en een aantal buien die verspreid over het land  ontstaan. Zondag vind eigenlijk pas de echte omslag plaats. Er gaat zoals het er nu voorstaat, op nadering van een koufront vanuit het noordwesten, stevige buiige regen vallen bij een stevige wind. Achter het koufront stroomt flink koude lucht over Nederland uit, welke het weerbeeld vrijwel de hele volgende (werk)week gaat bepalen. De temperatuur zakt naar 10 graden, het waait stevig, en vallen er geregeld buien of regen. Op Koningsdag is dit dus ook helaas het geval (We komen binnenkort terug op het weer op Koningsdag).

Kortom, nog even genieten nu het nog kan! Morgen houden we jullie natuurlijk op de hoogte over de eventuele buien.

Groeten, Tim Heusschen

 

Bron kaarten: Wetterzentrale.de

Volg ons op Facebook en Twitter !

 

 

Facebook Comments Box

Share this post

Comments (2)

Comments are closed.

Back to Berichten