Onweerskansen 3 juni 2021

Back to Berichten

Onweerskansen 3 juni 2021

De meteorologische zomer is op 1 juni gestart met meteen veel zon en warmte. De aankomende dagen is het lekker warm, maar ook de kans op onweer neemt toe!

ONWEERKANS DONDERDAG 3 JUNI 2021

Donderdag overdag is de CAPE veel hoger, vooral in het oosten en noordoosten komt deze lokaal zelfs boven de 2500 Joule per Kilogram lucht. Belangrijk is wel dat de temperatuur hoog blijft. De buien uit Frankrijk zouden dit nog wel eens kunnen verpesten! Hierdoor valt CAPE terug naar 1000-1500 J/kg. De windschering voor deze buien zijn erg magertjes. 10-15 knopen in het zuidwesten tot rond de 30 knopen in het uiterste noordoosten. Buientype is dan ook verschillend. Zuidwesten krijgt voornamelijk pulse-buien en het noordoosten kon nog wel eens een multicel verwachten. Ook de kans op hagelstenen >2cm is te verwachten op deze buien.

onweersverwachting 2 juli 2021
DE VOORDELEN

Wat zijn de redenen waarom onweer wel goed kan ontwikkelen?

Om een echt goede onweersbui te hebben heb je bepaalde onstabiliteit nodig. Die onstabiliteit zorgt er voor dat er een goede stijgstroom is waardoor onweersbuien goed ontwikkelen en een lang leven hebben. In dit geval hebben we een capewaarde van 700/1000 J/Kg. De LLS ( lage schering) staat op 20/40 knopen en DLS (hoge schering) heeft 60/70 knopen. Hierdoor schieten de buien ook mooi de lucht in en ontstaan er toppen van maar liefst 11 kilometer. Hagel tussen de 2 en 4 cm maximaal is mogelijk, maar dan moet het onweer zich ook maximaal kunnen ontwikkelen.

DE NADELEN

Wat zijn de redenen dat de onweersbuien kunnen tegenvallen?

Met stevige onweersbuien bedoelen we veel CG's, prachtige structuren en lang levende buien. De kans is zeer groot dat er klustercellen onstaan. Dit staat voor veel ongeorganiseerde onweersbuien allemaal bij elkaar gepropt. Al deze cellen bij elkaar noemen we dan een MCS. Nadeel hiervan is dat veel onweer dan hoog in de lucht zit en de bliksem grotendeels in de wolken zitten (cc ontladingen) of verscholen achter een muur van regen. Er is nog een probleem waar we rekening mee moeten houden. De buien de dag ervoor in Frankrijk zijn, verstoren op regelmatige basis onze pret voor onweer. Hierdoor wordt de zon als het ware geblokt en wordt de benodigde temperatuur tegengehouden. Waardoor echte mooie onweersbuien niet kunnen ontstaan. Daarnaast is de treksnelheid van deze MCS enorm! Met maar liefst 80km/u scheurt deze onweerskluster over ons land, wat er voor zorgt dat het niet chaseable is.

Voornaamste onzekerheid:

Franse kadavers (buienrestanten) kunnen nogal roet in het eten gooien. Mocht de temperatuur gedrukt worden door deze bewolking is er minder onstabiliteit beschikbaar waardoor de buien over Duitsland zullen trekken.

Voornaamste aandachtsregio:

Franse kadavers (buienrestanten) kunnen nogal roet in het eten gooien. Mocht de temperatuur gedrukt worden door deze bewolking is er minder onstabiliteit beschikbaar waardoor de buien over Duitsland zullen trekken.

Houdt wel rekening ermee dat dit nog boven de 48 uur zit. Morgenavond kunnen we pas echt vaststellen wat voor onweer we krijgen. Waar wij heen gaan als we gaan chasen, en gaan we ook officieel ons kansenkaartje delen. Nog even volhouden dus!

Enhanced waarschuwing voor wateroverlast in het noordoosten (LVL1)

Met pulsebuien hoef je niet zo bang te zijn voor veel wateroverlast, op enkele plekken na. Die multicels in het noordoosten echter wel. Door de marginale windschering dat aanwezig is, plus de enorm trage voortbeweging van deze buien, gaat er voor zorgen dat er een flinke lading water naar beneden kan komen en straten vol water kunnen staan. Enkele buien kunnen plaatselijk tot wel 40mm laten vallen. De onweerskans voor donderdag is reeel, maar lijkt het ook weer enorm op nowcasten.

CHASETIP: niet onder een bui zitten, maar vanaf de zijkant naar een bui kijken kan ook heel mooie luchten geven!

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten