Onweer met moederdag in 2021?

Back to Berichten
onweer met moederdag 9 mei 2021

Onweer met moederdag in 2021?

Comments: 0

Hoewel zondag een dag is waarop we traditioneel langsgaan bij onze moeder tijdens deze dag. Zal het voor ons wellicht een dag worden waarop het een kort bezoekje gaat worden en we gelijk doorstiefelen naar het westen. Want daar lieve volgers, is waar de kansen tot nu toe nog het rijkste zijn.

De buien kunnen pittig uitpakken. En dit alles heeft te maken met de temperaturen aan de grond, alsook de zuidelijke luchtstroming die warme en vochtige lucht over de Benelux stuurt die tegen de koude en droge lucht aanbotst. Waardoor er een ideale situatie ontstaat waar onweer uit kan voortvloeien. Waar en wanneer we onweersbuien mogen verwachten is nog erg onzeker. Daar moeten we de fijnmazige weermodellen voor afwachten. Momenteel gaan de meeste weermodellen voornamelijk voor de westelijke regio’s, met de meeste neerslag in de avondperiode en tijdens de nacht naar maandag. De eerste buien worden getriggerd door een vore, later zal het koufront zorgen voor een tweede lading.

DE VOORDELEN

Wat zijn de redenen waarom onweer wel goed kan ontwikkelen?

Om een echt goede onweersbui te hebben heb je bepaalde onstabiliteit nodig. Die onstabiliteit zorgt er voor dat er een goede stijgstroom is waardoor onweersbuien goed ontwikkelen en een lang leven hebben. In dit geval hebben we een capewaarde van 700/1000 J/Kg. De LLS ( lage schering) staat op 20/40 knopen en DLS (hoge schering) heeft 60/70 knopen. Hierdoor schieten de buien ook mooi de lucht in en ontstaan er toppen van maar liefst 11 kilometer. Hagel tussen de 2 en 4 cm maximaal is mogelijk, maar dan moet het onweer zich ook maximaal kunnen ontwikkelen.

DE NADELEN

Wat zijn de redenen dat de onweersbuien kunnen tegenvallen?

Met stevige onweersbuien bedoelen we veel CG's, prachtige structuren en lang levende buien. De kans is zeer groot dat er klustercellen onstaan. Dit staat voor veel ongeorganiseerde onweersbuien allemaal bij elkaar gepropt. Al deze cellen bij elkaar noemen we dan een MCS. Nadeel hiervan is dat veel onweer dan hoog in de lucht zit en de bliksem grotendeels in de wolken zitten (cc ontladingen) of verscholen achter een muur van regen. Er is nog een probleem waar we rekening mee moeten houden. De buien de dag ervoor in Frankrijk zijn, verstoren op regelmatige basis onze pret voor onweer. Hierdoor wordt de zon als het ware geblokt en wordt de benodigde temperatuur tegengehouden. Waardoor echte mooie onweersbuien niet kunnen ontstaan. Daarnaast is de treksnelheid van deze MCS enorm! Met maar liefst 80km/u scheurt deze onweerskluster over ons land, wat er voor zorgt dat het niet chaseable is.

cape lifted weatherportal

Al met al is dit wel een mooie setting voor begin mei. Grotendeels achten we de meeste kans in het westen en uiterst Noord-Oosten van ons land. Jawel, je leest het goed, Groningen! Daar waar het onweer normaal niet komt, lijkt het volgens de weermodellen later op de avond wel wat vuurwerk te geven. Echter is het wel zo dat hoe ouder de MCS is, de meer regen er in zit en de minder ontladingen dit zal geven. Met een MUCAPE van 700-1000 J/kg en lokaal een effectieve schering (1-6 km) van rond de 35 knopen, kunnen er zich goed georganiseerde multicellen ontstaan, mogelijk zelfs een squalline of MCS. Met alle bijbehorende randverschijnselen zoals stevige windstoten, hoge bliksemactiviteit, downbursts en mogelijk ook 2/4cm hagel. Een supercell behoort niet tot de mogelijkheden daarvoor is de aanwezige dynamiek te laag.

Houdt wel rekening ermee dat dit nog boven de 48 uur zit. Morgenavond kunnen we pas echt vaststellen wat voor onweer we krijgen. Waar wij heen gaan als we gaan chasen, en gaan we ook officieel ons kansenkaartje delen. Nog even volhouden dus!

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten