Onweerkansen 9 mei 2021

Back to Berichten
XC ONWEERKANSEN UPDATE 9 mei 2021

Onweerkansen 9 mei 2021

Warmteprik zorgt voor mogelijk onweer op zondag

Op dit moment is er een laagdrukgebied op de Atlantische oceaan dat zich nog verder uitdiept als deze onder Engeland duikt. Daarnaast hebben we een warme luchtstroom vanuit Spanje dat richting Europa trekt. Het laag dat zich verder uitdiept boven de Atlantische oceaan richting Engeland kan er voor zorgen dat we in een koudere luchtstroom komen. Die kans lijkt echter heel klein omdat het laagdrukgebied wordt tegengehouden door het opbouwende hoogdrukgebied boven Oost Europa, waardoor er een uitgezakte trog ontstaat. En door het ontstaan van een nieuwe rug boven Europa, worden deze stromingen tegen elkaar gedrukt waardoor de warme lucht makkelijker door kan stromen.

Deze sprong naar warmere temperaturen zijn ook terug te vinden in de pluimen van bijvoorbeeld het KNMI of Weerplaza. Het is nog vroeg om precies te zeggen waar dit laagdrukgebied komt te liggen maar ook of deze ervoor gaat zorgen dat de warmte misschien wel verdreven wordt. Maar deze laag zal alles bepalend zijn over de verdere voortgang in de kansberekening van de mogelijke kans op onweer. Op dit moment wordt het laagdrukgebied onder Engeland verwacht, maar diezelfde laag kan maar zo 300 km verschuiven, waardoor de kans op onweer voor Nederland en België weer verkeken zijn.

volg xtremechasing op facebook
XC ONWEERKANSEN UPDATE 9 mei 2021

De bepaling van het dit laagdrukgebied zal dus alles beslissend zijn. Ook al zien we terug dat de  hogere temperaturen (rond de 20 graden) steeds later begint. Waarop de kans op onweer sterk afneemt. Als hogere temperaturen langer op zich laat wachten, wordt de kans op goed onweer steeds kleiner. Op dit moment is het kantelpunt zaterdag waarbij we richting de 20 graden gaan. Ons geluk is het ontstaan van een nieuwe rug boven centraal  Europa. Deze zorgt ervoor dat zowel de hogedrukgebied als het laagdrukgebied stil komen te liggen. Waardoor de aanvoer van warme lucht makkelijker wordt gemaakt. Op de grens van warme (en vochtige)lucht en koude(droge) lucht gaan er voor zorgen dat we geen voorzomer krijgen maar juist lekker weer met kans op (hevige) onweersbuien. Daarom worden de meeste onweersbuien nu berekent in het westen van ons land. We gaan er ook van uit dat deze grens gedurende de dagen vaak gaat verschuiven. Daar waar warme lucht en koude lucht samen komen zal de bron zijn voor deze onweersbuien.

temperatuur pluim knmi
2 meter temperaturen zaterdag

Als we de kaarten checken die ons meer vertellen over de onstabiliteit die de warme lucht met zich meebrengt, vertelt ons wat voor onweer we kunnen verwachten. Met aanwezige cape rond de 1000 J/kg en een effectieve schering van 70kn op de 1-6km, kan er voor zorgen dat de buien flink kunnen uitpakken. Echter zijn de dag ervoor ook weer onweerskansen, maar dan in Noord-Frankrijk, die dus weer kunnen zorgen voor bewolking (kadavers) die de opwarming tegen gaan. En die opwarming hebben we heel hard nodig, wil er fatsoenlijke convectie ontstaan en alle aanwezige schering en CAPE worden aangesproken. Mocht het dan wel zover komen dat er georganiseerde buien ontstaan, zijn ze ook nog eens unchasable, omdat de treksnelheid tussen de 70 en 80km/u zal zijn. En dat is behoorlijk snel. Dit zou betekenen dat je de buien alleen op de snelweg voor kan blijven.

Hoewel dit de eerste kans is van het jaar waarop dergelijke cellen mogelijkheden krijgen, is het nog altijd een sprong in het diepe. Met nog 4 dagen te gaan zijn er nog heel veel updates die kunnen gaan zorgen voor een helaas pindakaas. En hoewel we met zijn allen graag die onweersknaller willen, moeten we realistisch zijn en beseffen hoeveel problemen nog op de loer liggen. Waar komt de grens met warme en koude lucht te liggen? Of gaan zaterdag de restanten van de onweersbuien in Frankrijk ervoor zorgen dat het minder warm wordt. Een nieuwe update volgt morgenavond rond de klok van 18 uur. Alvast een fijne avond!

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten