Onweerkansen op 19 en 20 april 2021

Back to Berichten

Onweerkansen op 19 en 20 april 2021

Is het nu al zover dat we rekening moeten houden met noodweer? Nee, daar is het echt te vroeg voor. In deze tijd van het jaar zijn er nog te weinig triggers die zorgen voor die lekkere onweersbuien. Onweersbuien hebben namelijk een paar belangrijke factoren nodig om echt goed te ontwikkelen. Zo hebben we o.a. CAPE nodig en windschering om te zorgen dat deze buien blijven voortbestaan.

Enkele verdwaalde buien met een enkele slag donder

Als we dan gaan kijken hoeveel er van deze onstabiliteit in de lucht aanwezig is dan kunnen we gelijk zien dat deze niet zo hoog oplopen. Er is maximaal 250 J/KG CAPE aanwezig en kan eventueel oplopen tot de 450/550 J/KG oplopen. Dit is afhankelijk van het aantal zonuren. Als je echt wilt spreken van flinke onweersbuien, dan heb je 10 keer zoveel nodig. In Amerika is dit zelfs 20 keer zoveel.

De onweersverwachting is dus marginaal. (zeer klein) daarom staat er een M in onze kaart. Omdat de buien zich in een rap tempo ontwikkelen maar een korte levensduur hebben kan dit lokaal tot wateroverlast zorgen.

Dinsdag herhaling van deze buien

Dinsdag krijgen we eigenlijk hetzelfde. De onstabiliteit in de lucht is van dezelfde aard en zal daarom ook dezelfde kansen hebben. Ook verschuift het gebied niet waarin de kansen zich voltrekken. Deze kansen liggen voornamelijk in de middag omdat het in de ochtend te koud is om om buienontwikkeling te vormen.

onweerskansen xtremechasing 19 en 20 april 2021
onweerkansen capekaart kachelmann
11

kaart: Weatherportal

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten