Tot zondagavond volop zomers, daarna kans op onweer

Back to Berichten

Tot zondagavond volop zomers, daarna kans op onweer

Comments: 0

Zomer weet van geen wijken

De zomer in Nederland weet van geen wijken. Dat hebben we afgelopen week maar weer gemerkt, want de zomerwarmte kwam voor de zoveelste keer opnieuw terug in het land. Wat warmte betreft hebben we tot zover een hele goede zomer. Vandaag was weer zo’n volle zomerse dag met vrijwel landelijk temperaturen van 25 graden of meer. Westdorpe was vandaag het warmst met 28,7 graden, maar de kustplaats met KNMI-station Hoek van Holland staat op een mooie tweede plaats met 28,4 graden.¬†Over het algemeen lagen in de rest van het land de temperaturen op een aangename 25 tot 27 graden bij een zwak tot matig briesje uit het oosten tot zuidoosten. Morgen veranderd er in eerste instantie qua weerbeeld weinig, want we krijgen opnieuw te maken met volop zon en hoge temperaturen van 25 tot 28 graden. Wel gaat morgen de wind een veel grotere rol spelen: ze neemt toe tot een vrij krachtige tot krachtige zuidoostelijke wind (5 tot 6 beaufort), langs de kust misschien zelfs soms kort hard, 7 bft. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuiden verder toe, want vanuit diezelfde richting nadert een vore ons land.

GMT_TXTX_latest

In de avond/nacht kans op onweer

Op nadering van die eerdergenoemde vore neemt de onstabiliteit verder toe. Echter zien we geen schrikbarende waarden tevoorschijn komen, mede doordat er door de toenemende zuidoostelijke stroming ook drogere lucht in zowel de hogere en lagere luchtlagen wordt aangevoerd. De MLCAPE lijkt zo tussen de 300 en 1000 J/kg uit te komen, in de avond verder afnemend. Dit is in principe genoeg voor een paar stevige onweders, maar echt zware buien zoals afgelopen situatie hoeven we dan ook niet te verwachten, althans, een verrassing is natuurlijk nooit ondenkbaar in het weer. Wat de convectiemodus betreft, zien we dat er niet al te veel windschering aanwezig is. De diepe schering komt zo rond de 10 m/s (20kts) uit. Meest rommelige multicells, waarschijnlijk enigszins gerangschikt langs de vore, wat bovendien ook goed te zien is in de neerslagberekening van harmonie hieronder. Het is nog zeer de vraag hoever noordelijk de actieve buien gaan komen. Het probleem zal ‘m zitten in het opsteken van een diffluente stroming*** en later ook warmte-advectie op hoogte. Dit benadeeld de buienvorming sterk.. Daarmee zal het voor morgen dus alleen maar spannender worden. Hoever komen de buien, en zijn ze dan nog actief? Zal waarschijnlijk een kwestie van nowcasten worden.

Harmonica

Kortom

Morgen in de loop van de avond vanuit het zuiden uit enkele (stevige) regen- en onweersbuien, die langzaam in kracht afnemen naarmate ze noordwaarts trekken. We gaan het weer op de voet volgen!
We houden jullie morgen op de hoogte van de ontwikkelingen van de buien. Dit kun je volgen op onze Facebookpagina.

Hieronder nog even de globale verwachtingskaart om het beeld dat wij verwachten aan jullie te laten zien. De grenzen natuurlijk niet te letterlijk nemen(!).

Groetjes, Tim Heusschen

 

 

 

Waarschuwing

 

*** Diffluente stroming

Een gebied met een diffluente stroming is een gebied waarin lucht uit elkaar stroomt. Als voorbeeld: We tekenen een vierkant met daarin precies in het midden een as. We nemen aan dat de lucht van zuid naar noord stroomt (zuidelijke stroming). Aan de linkerkant van de as stroomt de lucht van zuidoost naar noordwest, en aan de rechterkant van de as van zuidwest naar noordoost. In het midden komen er gaten met “te weinig lucht”. De lucht stroomt immers van die as weg. Dit moet dus van elders worden aangevoerd, wat voor betere menging in de atmosfeer en zelfs dalende luchtbewegingen vanaf nog grotere hoogte zorgt.

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten