Zeer warm en kans op onweer

Back to Berichten

Zeer warm en kans op onweer

Comments: 0

Vandaag hadden we op vrijwel alle plekken een tropische temperatuur te pakken. Op sommige stations werd zelfs 35 graden of meer bereikt. Morgen is dat voor een deel van het land iets anders. Er ontstaat een flinke tweedeling in het land.

We gaan hieronder stap voor stap de dag van morgen doornemen.

Vannacht

Vannacht krijgen we te maken met een zogeheten tropennacht. De temperatuur komt vrijwel nergens onder de 20 graden terecht. Sterker nog, in het zuiden en westen kan de temperatuur mogelijk zelfs niet eens onder de 22 á 23 komen. Het blijft verder droog, al zou er in het uiterste zuidwesten misschien een bui kunnen vallen.

Ochtend

Morgenochtend loopt de temperatuur zeer snel op. Tegelijkertijd zien we een storing, in de vorm van een thermische vore, dichterbij komen. Aan de westflank van deze storing waait de wind uit het noorden tot westen, terwijl aan de oostzijde de wind nog steeds uit zuidelijke tot oostelijke richtingen waait. Voordat ze het land binnentrekt wordt de ochtendtemperatuur overal eerst nog zo’n 28 tot 30 graden. Aan het einde van de ochtend bereikt de storing het westen, en daar gaat dan ook de wind van zee waaien.

PL0212
Klik om te vergroten. Morgen ligt er een thermische vore over ons land. Dit is de kaart voor morgenmiddag 12z/14:00 lokale tijd.

 

Middag

Nadat de wind van zee is ingevallen daalt de temperatuur in het westen en deels ook noorden van het land (met name aan zee) naar een aangename 25 graden. Elders gaat de opwarming verder en kunnen in het zuidoosten en oosten lokaal temperaturen van 36 á 37 graden voorkomen. Bovendien neemt op nadering van de eerdergenoemde vore de onstabiliteit toe, met CAPE waarden die zo rond de 2000 J/kg komen te liggen. In de gebieden met wind van zee worden de onderste lagen in de atmosfeer stabieler, maar hoger in de atmosfeer blijft de lucht wel onstabiel. De vore ligt inmiddels met zijn as over het westelijke midden van Nederland. Ten westen van de vore is de lucht flink vochtiger dan elders, en juist in die gebieden lijkt de buienvorming, in combinatie met de triggering door de vore, met name vanaf de namiddag cq begin van de avond op gang te gaan komen. Echter zijn dit zoals eerder gezegd buien die met name vanaf enige hoogte ontstaan. Hierdoor komt met name het welbekende “hoogte-onweer” of “tropenonweer” voor. De buien kunnen zwaar worden met voornamelijk veel regen en actief onweer.
Ten oosten van de vore is de buienvorming minder, maar als daar een bui ontstaat, en met de nadruk op “als”, dan is dit direct een zeer zware bui die bovendien dan vanaf de grond ontstaat, en daardoor alle energie en windschering meepakt. Ten gevolge van zeer goede waarden wat betreft windschering is een bui met supercell-eigenschappen dan niet uitgesloten. Echter moet dit echt afgewacht worden, en tevens is de kans hierop zoals gezegd klein.

Rmgfs303
Klik om te vergroten. Eerst met name in het westen en op zee enkele stevige buien.
Rmgfs333
Daarna, bij het doortrekken van de vore, ook elders kans op enkele pittige regen- en onweersbuien.

 

Avond

In de avond trekt de vore langzaam verder (noord)oostwaarts, en op dat moment maken andere plaatsen ook kans op enkele regen- en onweersbuien. De meeste en zwaarste buien lijken vooralsnog voor de westelijke helft van het land weggelegd te zijn.
In de loop van de nacht wordt de buienactiviteit minder.

 

Morgen dus weer een interessante dag voor de boeg, met sinds lange tijd mogelijk weer eens onweer van betekenis. We wachten af, en laten we hopen dat we allemaal wat mee mogen pikken morgen!

We zijn dan uiteraard benieuwd naar foto’s, video’s en waarnemingen! 🙂 Bovendien houden we jullie natuurlijk up-to-date!

Groeten, Tim Heusschen

Bronnen weerkaarten:

KNMI
Wetterzentrale.de

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten