Veel regen, kans op onweer en stormachtig!

Back to Berichten

Veel regen, kans op onweer en stormachtig!

Comments: 0

Als je nu buiten bent, kun je het je bijna nog niet voorstellen: er zit een onstuimige dag aan te komen. Toch merkten we vandaag al enige verandering. Het was warmer, vochtiger en ook de wind was/is rustig. Echter, tijdens het genieten van deze lekkere warme dag, ontwikkelt zich een klein, maar venijnig lagedrukgebiedje ten westen van Frankrijk. Morgen trekt ze snel langs de Nederlandse kust van zuidwest naar noordoost. Tijdens haar trektocht diept ze uit tot een ware stormdepressie, wat vrij bijzonder is in de zomer. Meestal zien we dit soort depressies met name in de herfst en winter! Ze neemt tevens een flinke portie koudere lucht mee en daarmee zal de overgang van warm weer naar koeler weer niet zonder slag of stoot gaan.

GMT_TXTX_latest
Het was vandaag heerlijk warm in Nederland!

 

Het koufront arriveert

Aan het einde van de avond arriveert het koufront van de depressie het zuidwesten van het land. Hierop valt in eerste instantie veel regen, maar in het regengebied zelf kunnen zich enkele buien vormen (buiige regen). Door sterke aanvoer van warme en vochtige lucht op enige hoogte, hebben we een licht onstabiele atmosfeer vanavond (MLCAPE 200-600 J/kg). Verder bedraagt de diepe windschering zo’n 10 tot 15 m/s. Dit kan voor enige organisatie zorgen in de buien (multicel). De precieze locatie is in dit soort situaties erg moeilijk te verwachten. Wel verwachten we minstens een paar (fikse) onweersbuien. Nogmaals: locatie is onzeker en dat moet genowcast worden (Radar).

 

De weersituatie vannacht om 02:00.
De weersituatie vannacht om 02:00.

Aantrekkende wind

Vanaf vannacht, en met name na passage van het koufront neemt de wind sterk toe naar een stormachtige waarde langs de kust (windkracht 8). Mogelijk kan de wind even kort tippen aan stormkracht 9. Nog opvallender zijn de flinke windstoten die er zich voor gaan doen. Zo’n 90 tot 100 km/u direct aan zee, 75-90 in de overige gebieden van de kustprovincies en in het binnenland maximaal 75 km/u. Bovendien blijft er flink wat regen/buien vallen
Qua timing lijkt de “”storm”” in de ochtenduren vooral huis te houden langs de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. Met het wegtrekken van de lagedrukkern, trekt het bijbehorende windveld mee.
In de middag en avond zijn voornamelijk het noordwesten, noorden en noordoosten aan de beurt. Diep landinwaarts waait het minder stevig. Daarna neemt de wind zeer snel en sterk in kracht af.

 

Rmgfs211
De stormdepressie trekt langs onze kust noordoostwaarts. Aan de west en zuidwestflank staat een sterk windveld. Oppassen morgen.

 

Kortom sinds lange tijd weer eens wat beweging in de atmosfeer! De dagen daarna blijft het zomerweer in ieder geval nog even weg, met regelmatig regen- en onweersbuien, koel weer en soms een stevige wind. Op de langere termijn zijn er signalen voor een nieuwe zomerse periode!

Voor nu: geniet en pas morgen op als je de weg op moet.

Groeten, Tim Heusschen

Storm
De waarschuwingskaart voor morgen. Klik om te vergroten.

Bronnen weerkaarten:

Wetterzentrale.de
KNMI
Weerplaza

Like en volg onze berichten op Facebook!

 

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten