Update – Onweerskansen 4 en 5 Juli 2015

Back to Berichten

Update – Onweerskansen 4 en 5 Juli 2015

Comments: 0

Na een aantal onstabiele dagen is het nog niet afgelopen, want vandaag en morgen neemt de kans op onweer weer toe. Vanmiddag is er nog niet zoveel aan de hand, met slechts lokaal een enkele regen- of onweersbui in het zuidwesten, zuiden en oosten. Dit onder invloed van een vore die op dit moment over het oosten van het land ligt.
Achter de vore, waait de wind uit het westen (gebeurt op dit moment). Desondanks is het vrijwel overal zomers warm met 25 graden of meer. Slechts op enkele plekken zit de temperatuur iets daaronder. In het oosten en zuid(oost)en is het wel behoorlijk heet, met 34 tot 36 graden.

Afijn, terug naar de onweerskansen. Vanmiddag gebeurt er waarschijnlijk zoals gezegd, op een lokale onweersbui na, weinig. Laat in de avond en met name vannacht is dat anders. Een eerste koufront sleept en golft traag langs/over ons land. Aan de voorzijde is er met name op hoogte weer enige onstabiliteit aanwezig (Plusminus 500-1500J/kg ML CAPE) en door de aanwezigheid van het front kunnen daardoor weer wat hoogtebuien (elevated onweersbuien/hoogte-onweer) getriggert worden. Het is nog even nowcasten in hoeverre dit gaat ontwikkelen en langs welke gebieden deze buien zich voornamelijk gaan concentreren.

Zondag

Morgen, zondag, is een dag om heel goed in de gaten te houden. Een definitief koufront met daarachter tijdelijk polaire lucht, trekt tegen het einde van de ochtend cq begin van de middag het zuidwesten van het land binnen. Tegelijkertijd loopt een hoogtetrog (simpel gezegd: een langgerekte “zak” met lage luchtdruk/uitloper van lage luchtdruk) in op onze omgeving, waarbij ook nog eens de jetstream (Rechteringang) gunstig ligt voor het ontwikkelen van buien. Op hoogte neemt de windsnelheid hier flink door toe, en ik moet zeggen dat ik m’n ogen uitkijk als ik de laatste GFS berekening zie wat betreft scheringswaarden. De diepe windschering kan op piekmomenten zo’n 30 meter per seconde halen (60 knopen), en dat is zeer hoog voor Nederlandse begrippen. Ook de combinatie met een sterke verandering van de windrichting met de hoogte en een goede pot onstabiliteit (CAPE 2000 J/kg +) is dan (zeer?) gunstig voor het ontwikkelen van mogelijk enkele supercells, mits een bui vanaf de grond gevoed wordt. Ervaring leert dat het meestal gewoon blijft bij goed georganiseerd onweer (multicel) met slechts enkele cellen die wat afwijkend gedrag vertonen. Hier gaan wij dan morgen ook vanuit. De positie waar de beste omstandigheden liggen wat betreft de zware buien is nogal onzeker en wisselt per run.

PL0512
Situatie van morgenmiddag. Het koufront wordt ingetekend als een occlusie, maar is een definitieve overgang naar een polaire luchtsoort. Er is goed te zien dat hij boven ons land een beetje een golfvormpje heeft. Hierdoor kan het front wat langer boven onze omgeving blijven slepen. Mogelijk dat er dan langdurig zware buien op kunnen treden!

 

Over het algemeen gaan we van het volgende uit:

In de loop van morgenmiddag komen van het zuidwesten uit stevige onweersbuien tot ontwikkeling die geleidelijk naar het noordoosten trekken. Bij deze buien is kans op zwaar onweer, hagel en zware windstoten. Waar de zwaarste (en meest interessantste) buien gaan voorkomen moet nog afgewacht worden. Mogelijk dat hier de komende runs meer duidelijkheid over komt! Daar houden we jullie natuurlijk op de hoogte van.

Goed, weer een aantal spannende dagen voor de boeg!

We zijn benieuwd!

Groeten, Tim Heusschen

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten