Korte zomerse “periode”, nacht naar vrijdag kans op onweer!

Back to Berichten

Korte zomerse “periode”, nacht naar vrijdag kans op onweer!

Comments: 0

Zomers warm

Na een aantal dagen waarin we in een dipje verkeerden, met regelmatig wat lichte neerslag, veel bewolking en soms ook veel wind, komen we de komende twee dagen in een ander (zomers) weertype terecht. De temperaturen gaan de komende 24 uur stijgen naar waarden tussen 25 en 30 graden. Alleen op de Wadden is het waarschijnlijk wat frisser met een graad of 20 tot 23. Al met al aangenaam zomerweer! Tijd om weer even te kunnen genieten van de barbecue en het terras/strand.
Het mooie weer wordt veroorzaakt door een zwak hogedrukgebied, die ten noorden tot noordoosten van ons land zijn positie inneemt, terwijl ten westen van ons land een ontwikkelende hoogtetrog nadert. Deze strekt zich later uit tot het (zuid)westen van Frankrijk. Hierdoor komt bij ons een oostelijke tot zuidoostelijke stroming op gang, welke even flink warme lucht aanvoert. Tegelijkertijd ontstaat in de loop van donderdag een thermische vore boven het westen van Frankrijk. Deze trekt samen met een warmtefront in de loop van de avond en nacht naar vrijdag van zuidwest naar noordoost over ons land…

Naamlosss
De luchtdruksituatie voor morgen (donderdag). Blauwe lijn: hoogtetrog.

 

Onweer in de nacht naar vrijdag?

In de late avond van donderdag en in de nacht naar vrijdag nadert de eerdergenoemde vore. Hierop neemt de onstabiliteit toe, maar doordat de vore in de avond en nacht over ons land trekt, zullen wij alleen gebruik kunnen maken van de onstabiliteit op hoogte (MLCAPE max. 600-1000 J/kg). De onderste lagen van de atmosfeer koelen af doordat de avond/nacht valt, en vanaf die niveau’s worden dan geen buien meer gevoed (stabiliseert). Eigenlijk best jammer, want er is een behoorlijke bak windschering (0-6km) aanwezig. Doordat de buien pas op een hoger niveau gaan ontstaan kan er geen optimaal gebruik gemaakt worden van al de windschering. Hogerin blijft de aanvoer van warme en vochtige lucht, en daarmee de voeding voor de buien bestaan.

mlca_15071703_15071512
De diepe windschering (0-6km) is significant te noemen. Echter, doordat de buien  hogerop in de atmosfeer ontstaan kan er geen optimaal gebruik van gemaakt worden. Het moet zeker genoeg zijn voor enkele mooie buienclusters.

 

Het bovenstaande neemt dus niet weg dat er desondanks gewoon pittige geclusterde en “hoge (elevated)” regen- en onweersbuien kunnen gaan vallen. Deze lijken dan in de late avond boven het zuidwesten van NL of het westen van BE te gaan ontstaan om vervolgens in de loop van de nacht geleidelijk naar het noordoosten te trekken. De trigger van de buien is met name de convergentie op de vore. De buien kunnen voor de gebruikelijke verschijnselen zorgen die bij zomerse onweersbuien horen: flink onweer, veel regen, maar slechts lokaal kans op wat windstoten en hagel. Verder lijken er tot zover geen echt gevaarlijke weersomstandigheden te gaan voorkomen.

 

download
Neerslagberekening van de recente berekening van het Amerikaans Weermodel (GFS) voor de nacht van donderdag op vrijdag. Het model berekend een pittig buiengebied.

Vrijdag

Vrijdag is het grootste gedeelte van de warme lucht verdreven. Door een sterk opstekende westenwind, zullen we de echte zomerwarmte alleen nog in het zuiden, oosten en noordoosten terugvinden. Daar kan de temperatuur dan nog de 25 graden (lokaal nog hoger) halen. Elders is het koeler met overwegend droog en zonnig weer. Al is het met 20 tot 22 graden zeker niet koud!

We houden jullie morgen weer live op de hoogte van de ontwikkelingen wat betreft de kans op onweer in de nacht naar vrijdag! Laten we weer hopen op een paar mooie onweersbuien waarvan iedereen hopelijk wat meepikt. We zijn natuurlijk erg benieuwd naar jullie foto’s/video’s!

Ben je nieuw? Kijk gerust eens rond op onze website om ons te leren kennen! Ook staan er handige wiki-onderwerpen op onze site. Deze is echter nog wel in ontwikkeling en daarom nog niet helemaal compleet.

Groeten, Tim

Bronnen weerkaarten:

Wetteronline.de – GFS Profikarten
Wetterzentrale.de

 

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten