Badspullen gereed? Het wordt (zeer) warm! – Zomer 2015

Back to Berichten

Badspullen gereed? Het wordt (zeer) warm! – Zomer 2015

Comments: 0

Het zal jullie niet ontgaan zijn: De berichten over het tropische weer wat Nederland in haar greep krijgt. Dit maal van onze kant uit nog even een bericht over de zeer warme week die op komst is. We geven nu een globale verwachting voor de komende week.

Vandaag, morgen en dinsdag nog aangenaam

Vandaag is het warm, met een graadje of 17 op de Wadden, tot lokaal 24 graden landinwaarts, is het niet onaangenaam. Wel zien we vanuit het westen een dik pakket bewolking over ons land schuiven. De zon gaan we dan vandaag ook niet meer zien. Vanmiddag viel er in het noorden ook al wat regen. Vanavond gebeurt dat op meerdere plaatsen. Het zuiden lijkt er dan het beste vanaf te komen met de minste regen. Morgen verbeterd het weerbeeld, met hogere temperaturen en meer zon. De temperatuur kan namelijk de zomerse grens van 25 graden weer halen en er zijn slechts wat stapelwolken en enkele flarden hoge bewolking aanwezig. In het noorden en westen is het door de westenwind ietsje koeler, maar zeker niet koud: 21 tot 23 graden. Dinsdag krijgen we al een voorproefje van wat er de rest van de week komen gaat. De temperaturen schieten alweer een stuk verder omhoog naar waarden die in het noorden van het land nog uitkomen rond 23 tot 25 graden. Tegelijkertijd kruipt de warmere lucht dichterbij, draait de wind naar oostelijke richtingen, en daardoor lopen de maxima in de zuidelijke helft van het land al op naar 25 tot 28 graden. Over het algemeen sluipt de zomer ons land de komende dagen dus geleidelijk binnen.

 

Naamloos-1
Klik om te vergroten. De luchtdrukverdeling is precies goed om zeer warme luchtmassa’s naar onze omgeving te brengen. Met een zuidelijke tot zuidoostelijke stroming komt deze warme luchtsoort in onze omgeving terecht.

 

Woensdag tot en met zaterdag heet

Vanaf woensdag begint dan de tropische warmte. De maxima komen dan in vrijwel het hele land rond de 30 graden te liggen bij veel zon en een lekker windje uit het oosten tot zuidoosten. Dit zal het enigzins aangenamer maken. De meeste wind vinden we dan natuurlijk aan zee, met daar een matige wind, 4 beaufort. Elders is de wind zwakker.

 

Rmgfs1084
Klik om te vergroten. Woensdag worden de eerste dertigers van deze week gehaald.

 

Donderdag wordt het nog warmer, dan hikken de temperaturen zoals het er nu voorstaat tegen de 35 graden aan. Bovendien schijnt de zon flink en wordt het daarmee puffen en zweten. De wind komt nog steeds uit richtingen tussen zuid en oost en zal bovendien zwak tot matig van kracht zijn. Verder moeten we de nacht van donderdag op vrijdag in de gaten houden. Er lijkt dan een (thermische) vore richting ons land te komen. Dit zou eventueel onweersbuien kunnen opleveren. Echter is dit nog erg onzeker. We willen dan ook nog geen uitspraken over die situatie doen. Later in de week, als er meer duidelijkheid komt, zullen we daar natuurlijk op inhaken. Vrijdag hebben we dan even een adempauze met temperaturen rond de 25 graden, wat meer bewolking en her en der is er kans op een regen of onweersbui. Van de zomerse omstandigheden zijn we dan nog niet af, want tegen de zaterdag lijkt er opnieuw een (thermische) vore naar ons land te trekken. We blijven dan bovendien eerst nog aan de oostzijde, en daardoor wordt nog eens extra warme (of noem het maar hete) lucht door een versterkte zuidelijke tot zuidoostelijke stroming naar ons land geblazen. Het lijkt er dan ook op dat zaterdag de warmste dag van de week wordt met temperaturen die rond of zelfs boven de 35 graden uit zouden kunnen komen. Echter moeten de omstandigheden dan wel optimaal zijn. Met name genoeg instraling van de zon zal belangrijk zijn. Comfortabele omstandigheden kunnen we het dan niet meer noemen!

 

heet
Klik om te vergroten. Zaterdag kan de heetste dag van de week worden met mogelijk temperaturen die zelfs boven de 35 graden uit kunnen gaan komen. Dit is echter erg onzeker.

 

Na zaterdag koeler

Na zaterdag wordt het waarschijnlijk koeler. Echter, de zomerse grens van 25 graden lijken we niet kwijt te raken! We lijken dus gewoon verder te gaan zomeren. We spreken nu wel over de zeer lange termijn, en om daar nu al uitspraken over te doen is dan ook nog niet slim. De trend is daarentegen gewoon zomers te nomen, maar waarschijnlijk wordt het niet meer zo heet als dat we de komende week gaan meemaken. Ik denk dat dat voor veel mensen een stuk aangenamer zal zijn.

De zomer van 2015 laat zich nu voor een langere periode van zijn warme kant zien. Tot nu toe hebben we het namelijk moeten hebben van “ééndagsvliegen”. Ik kan alleen maar zeggen: geniet ervan. 🙂

De komende dagen houden we jullie op de hoogte van de zomerse ontwikkelingen!

Groeten, Tim Heusschen

Like & Deel!

Bron weerkaarten:

Wetterzentrale.de

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten