Opnieuw enkele stevige buien.

Back to Berichten

Opnieuw enkele stevige buien.

Comments: 5

Vanavond en vannacht

Na een heerlijk buiige dag met fotogenieke luchten, her en der (stevig) onweer, maar ook zonnige momenten tussendoor wordt het in eerste instantie in de loop van de avond rustiger wat betreft de buien. Echter in de tweede helft van de avond, neemt vooral boven het kustwater en in de kustprovincies de kans op enkele stevige buien weer toe. Dit als gevolg van de combinatie van koude bovenluchttemperaturen, welke op ’t laagst rond de -32/-33 liggen, het kustwater die al een temperatuur heeft bereikt van zo’n 12 tot 14 graden en de kustconvergentie die optreed als gevolg van een meer naar zuid draaiende en afnemende wind boven land, terwijl op zee de wind voornamelijk uit het westen blijft waaien. De twee luchtstromen aan de grond komen langs de kust bij elkaar, waardoor zich daar lucht gaat ophopen. Lucht kan niet de grond in, het kan alleen maar naar boven. En voila, daar heb je kustconvergentie!
Uit deze drie factoren kunnen verspreid in voornamelijk de westelijke kustprovincies dus opnieuw enkele stevige buien ontstaan. Bij deze buien is er kans op onweer, maar ook lokaal hagel + windstoten.
Verder staat er een stevige wind, landinwaarts afnemend naar zo’n 2-3 Beaufort en aan zee (vrij) krachtig, 5-6 Beaufort. Dit alles bij minima rond 8 tot 10 graden.

Kust
Klik op de afbeelding om te vergroten. Vanavond en vannacht treed er kustconvergentie op. Dit kan opnieuw weer enkele stevige (onweers)buien opleveren, met name in de kustprovincies.

 

Morgen overdag

In de ochtend verdwijnen de buien uit de kuststreken, waarna juist landinwaarts de buiigheid weer toeneemt. Ook bij deze buien zijn opnieuw onweer en lokaal ook hagel mogelijk.
Het enige verschil met vandaag is dat er morgen minder windschering in de atmosfeer heerst. Hierdoor nemen de buien een meer lokaal (single cell) karakter aan. We mogen waarschijnlijk dus kleinere, maar wel talrijkere buien verwachten, die ongeorganiseerd en verspreid over voornamelijk het midden en de oostelijke helft van het land gaan voorkomen. Elders vallen er dan minder buien, of blijft het zelfs droog. Op plekken waar het droog is, of tussen de buien door schijnt de zon (flink). Het wordt verder een graad of 12/13 bij een matige wind uit het westen tot noordwesten.

De dagen daarna knapt het weer op, met meer zon, weinig tot geen neerslag en hogere temperaturen met op vrijdag zo’n 15 tot 20 graden in het verschiet!

Groetjes, Tim Heusschen

Volg ons op Facebook en Twitter

Like en Deel!

 

Facebook Comments Box

Share this post

Comments (5)

Comments are closed.

Back to Berichten