Lente op een zijspoor gezet

Back to Berichten

Lente op een zijspoor gezet

Comments: 4

Geruisloze warmteverdrijving

Gisteren hebben we kunnen genieten van voorlopig de laatste echt warme dagen. Er werd vrijwel overal een warme dag (20 graden of meer), en op veel plekken ook de zomerse grens van 25 graden gehaald. In het zuiden werd het zelfs 27,6 graden op KNMI-station Ell! Het was kortom dus op en top genieten. Echter, in de loop van gistermiddag merkten we dat de wind naar het westen begon te draaien. Het koelde iets af, maar slecht was het zeker niet, met op veel plekken nog lang aangename temperaturen. Vandaag is de echte warmte weg, alleen in het zuidoosten en oosten van het land worden op dit moment nog temperaturen gemeten van 20 graden of meer. We “sukkelen” langzaam in een veel koelere periode, zonder een klassieke warmteverdrijving met onweersbuien. Dit lukt de komende dagen echter wel in bijvoorbeeld Frankrijk en Centraal-Europa.

GMT_TXTX_11052015
Klik op de afbeelding om te vergroten. De maximumtemperaturen in Nederland gister, per KNMI station.

Hoe ziet het de komende tijd eruit?

De komende periode wordt gekenmerkt door fris weer en later ook wat regelmatiger regen of buien. We zien een luchtdrukverdeling ontstaan, waarbij telkens een hogedrukgebied ten westen van ons land op de oceaan cq de Britse Eilanden ligt. Er zijn ook enkele berekeningen die een langgerekte gordel van hogedruk laten ontstaan tot aan het poolgebied. Dit betekend voor ons (aan de oostzijde van het hogedrukgebied) dat we voornamelijk te maken krijgen met een stroming die vooral uit noordelijke richtingen komt. Dat kan natuurlijk maar één ding betekenen: de temperaturen gaan naar beneden. Op zich is het niet elke dag  slecht weer, want we kunnen ook tussen de regen/buien mooie momenten verwachten met felle opklaringen, een typisch kenmerk voor diep polaire lucht. Kortom: een wisselvallig weertype met temperaturen die voorlopig beneden de norm liggen, met af en toe neerslag.

Naamloos-1
Klik op de afbeelding om te vergroten. Een noordelijke stroming zullen we vaker terug zien komende tijd. Vrij koude lucht wordt daarmee aangevoerd. De temperaturen liggen de komende tijd dan ook (ruim) onder normaal.

 

Donderdag, Hemelvaartsdag,  moeten we nog even in de gaten houden wat betreft regenval. De afgelopen tijd werd er een band met zware neerslag boven de zuidelijke helft van Nederland berekend die vrij stationair (stilstaand) bleef hangen. De laatste berekening van het Europees weermodel laat de neerslag iets zuidelijker vallen, terwijl het Amerikaans weermodel de neerslag noordelijker laat komen. De koers van een klein lagedrukgebiedje boven West-Europa zal bepalend zijn waar de meeste neerslag valt. Deze kleine kerntjes zijn moeilijk te berekenen door de weercomputer, en dat maakt de verwachting daarmee ook vrij moeilijk. Aangezien Hemelvaartsdag een dag is met veel sporttoernooien, en ook het strandseizoen op verschillende plekken wordt geopend houden we jullie op de hoogte van het weer op deze dag.

Groeten, Tim Heusschen

Volg ons op Facebook en Twitter

Like en Deel!

Bron kaarten:

Weerplaza
Wetterzentrale

 

Facebook Comments Box

Share this post

Comments (4)

Comments are closed.

Back to Berichten