Vanaf de namiddag kans op enkele (onweers)buien.

Back to Berichten

Vanaf de namiddag kans op enkele (onweers)buien.

Comments: 3

Vrij aangename dag

Het is vandaag een vrij aangename dag. Door de zuid tot zuidwestenwind ligt de temperatuur op de meeste plaatsen hoger dan afgelopen dagen en voelt het ook minder koud aan.
We zien op dit moment temperaturen tussen 11 en 15 graden, in combinatie met een waterig zonnetje. Op zich helemaal niet slecht! Wel hebben we te maken met veel sluier- en stapelbewolking.

Sat
Klik op de afbeelding om te vergroten. Er is vandaag een hoop bewolking aanwezig. Onder de sluierbewolking bevind zich stapelbewolking. Het is desondanks niet onaangenaam.

 

Kijk naar boven

Zoals aangegeven: er is vandaag veel bewolking aanwezig. Als we nu naar boven kijken (naar de lucht) zien we een hoop kleine stapelwolken onder de laag sluierbewolking verschijnen. Dit duidt op lichte onstabiliteit in de atmosfeer. Een enkele stapelwolk kan vanmiddag (met name in de namiddag) al uitgroeien tot een bui. Echter is hetgeen wat vanavond ons land passeert wat interessanter. Een lagedrukgebied, gelegen bij Schotland, stuurt een storing naar ons land. Dit veroorzaakt voornamelijk vanavond en vannacht voor net wat meer onstabiliteit(CAPE 300-400J/kg) en een iets hogere windschering, wat voor meer organisatie in de buien zorgt. Voor de storing uit kunnen zich dan al enkele, meer geclusterde buien, vormen, en er is dan ook een kleine kans op onweer en hagel. Op de storing zelf zien we vooral buiige regen zitten, maar in enkele ingesloten buien (buien die zich in een groter regengebied bevinden) kan er ook een klap onweer voorkomen.

Morgen, na passage van de storing van vanavond, koelt de bovenlucht sterk af, waardoor de atmosfeer opnieuw (licht) onstabiel wordt.
Met name in het binnenland kunnen morgen enkele (pittige) buien tot ontwikkeling komen, welke gepaard kunnen gaan met wat onweer en hagel.

 

PL2912
Klik op de afbeelding om te vergroten. Het lagedrukgebied(L) bij Schotland, stuurt een storing op onze koers. De buiigheid neemt daardoor vanavond en vannacht (flink) toe.

 

 “Saaie weer” even weg

Ook al is het nog niet echt veel “soeps”.. we stappen in ieder geval even uit het saaie weertype van de afgelopen dagen/weken!
Mocht het ergens tot onweer komen, kan ik alleen maar zeggen: geniet er van! Het seizoen is immers pas net begonnen.

Ook lijkt het volgende week warmer te worden, wat het er natuurlijk al veel leuker op maakt. Daarover binnenkort meer!

Groeten, Tim Heusschen

Volg ons op Facebook en Twitter
Like en deel!

Bron weerkaarten: KNMI, Buienradar/Sat24.nl

Facebook Comments Box

Share this post

Comments (3)

Comments are closed.

Back to Berichten