Update – Wel of geen onweer?

Back to Berichten

Update – Wel of geen onweer?

Comments: 3

Gisteren sprak onze teamoprichter Maickel al over de eerste mogelijke onweerskansen van het seizoen.
Ik kan vandaag helaas alleen maar zeggen dat de huidige GFS run (12z) daar niet veel goeds aan toevoegt.
We zien in deze run dat de (lichte) onstabiliteit zich alleen maar over het oostelijke en zuidoostelijke deel van het land bevind. (kaart 1)
Dit heeft als oorzaak dat de wind in de loop van de dag al vroeg naar het noorden tot noordwesten draait, ten gevolge van een kleine rug van hogedruk ten westen, en uitbreidende lagedrukinvloeden ten noorden van ons land. Hiermee stroomt koude en stabiele lucht vanaf zee (ver) het land op. In de gebieden waarin het wel onstabiel en warm is, bevind zich maar weinig vocht, en ook het ontbreken van een trigger zal niet meehelpen aan het ontstaan van een onweersbui. Op basis van deze run kan er misschien alleen zeer lokaal een bui ontstaan, maar daarvoor moet een luchtpakketje wel flink opgewarmd worden(Thermische triggering). Ik heb de neerslagkaarten weggelaten, want er is simpelweg vrijwel niets op te bekennen. We zullen de komende dagen in ieder geval goed in de gaten moeten houden hoe de luchtdrukverdeling zich zal ontwikkelen. Dit kan bepalend zijn voor het wel of niet warm (en onstabiel) worden van de atmosfeer.

 

11153559_744409322323111_1237000185_o
CAPE en Lifted Index voor aanstaande woensdag 15z (17:00 Lokale Tijd). Klik op de afbeelding om te vergroten.

 

 

Wordt het dan wel warm?

Of het een mooie lentedag wordt zal dus ook afgewacht moeten worden. GFS berekend nog wel temperaturen tot 23 graden in het binnenland, maar bij het draaien van de wind zal de temperatuur drastisch dalen, zoals goed te zien is op de kaart (Zie kaart 2 hieronder). Zoals te zien zal dit in de kustgebieden en op de Wadden de meeste impact hebben, elders kan het dan nog voor een wat langere tijd aangenaam blijven. Overigens moet wel gezegd worden dat een eventueel zeewindfront voor een lokaal buitje kan zorgen, maar ook die kans lijkt behoorlijk klein. De komende run van ECMWF en de daaropvolgende pluimgrafiek zal meer zeggen over een eventuele zomerse dag aanstaande woensdag. We doen deze update immers maar op basis van één operationele run. Het zal de komende dagen ongetwijfeld nog meerdere malen veranderen. Hopelijk in positieve zin.

Tempkaart
Temperatuur op 2 meter voor aanstaande woensdag 15z (17:00 Lokale Tijd). Klik op de afbeelding om te vergroten.

 

Tot slot

We kunnen in ieder geval zeggen dat we langzamerhand in een steeds interessante fase terecht komen, wat betreft warmte en onweerskansen. De tijd van kaarten volgen, en op zoek gaan naar die onweerskansen is weer begonnen. En alleen dat doet mij en mijn teamgenoten al goed!
De komende dagen zullen we bovendien geregeld updates uitbrengen over het lenteweer, en de mogelijke onweerskansen!
Dank aan Wilfred Janssen voor de bovenstaande weerkaarten!

Check hier zijn Facebookpagina, Het Weer Centraal.

Groeten, Tim Heusschen

 

Facebook Comments Box

Share this post

Comments (3)

Comments are closed.

Back to Berichten