Kans op westerstorm

Back to Berichten

Kans op westerstorm

Comments: 0

Alsof de stormachtige zondag nog niet genoeg was, gaan we vannacht en morgen overdag opnieuw in een storm(achtige) fase.

Opnieuw trekt een kleinschalig lagedrukgebied langs ons land.
Dit keer wat noordelijker, wat ook betekend dat het zwaarste windveld wat noordelijker komt te liggen. Het begint allemaal vannacht als het warmtefront vanuit het westen nadert. Op dit warmtefront gaat het regenen en merken we dat de wind al wat gaat aantrekken. Aan het einde van de nacht wordt het warmtefront opgevolgd door een koufront. Tussen de twee fronten in, trekt de wind snel aan naar een windkracht 7 tot 8 uit westelijke richtingen. Hierbij komen al windstoten voor tot 90 a 100km/u. In het binnenland liggen de windstoten rond de 60 tot hoogstens 80km/u. Op het koufront is de neerslag buiig van karakter en kan er plaatselijk aardig wat hemelwater naar beneden komen. Enkele uitschieters in de windstoten op het koufront zijn niet uit te sluiten (110km/u ?).

Vervolgens neemt na het koufront de wind iets af, en kan het zelfs even opklaren. Dit is maar van korte duur, want al snel neemt de wind weer in kracht toe. Aan de noord- en noordwestkust en op de Wadden, trekt de wind in de loop van de dag aan naar windkracht 8 a 9 bft. Bij 9 beaufort staat er dus een storm, meest uit westelijke richtingen(Westerstorm). Elders langs de kust (West en zuidwestkust) staat er een volle windkracht 7 tot 8. In het binnenland staat een krachtige wind, 6 beaufort.

De bijbehorende windstoten zullen over het algemeen tot rond de 80km/u liggen, aan de kust tot 100km/u., maar tijdens felle buien, die bovendien ook weer de kop opsteken, kan de wind lokaal even flink uitschieten tot boven de 110km/u (een lokale 120km/u is niet helemaal uitgesloten). Bij deze buien, die in de loop van de middag en in de avond over het land trekken, kan ook onweer en hagel voorkomen.

In de loop van woensdagnacht wordt het rustiger.

Harmonie windstoten

Al met al een flink onstuimig dagje morgen. Bovendien wil het de komende week zeker nog niet vlotten met de lente. De temperatuur zal eerder dalen dan stijgen, en het blijft ook nog eens flink buiig en winderig.

Een fijne (stormachtige) dinsdag toegewenst! En kijk bovendien uit in het verkeer als je op pad moet!

-Tim Heusschen-

Bronnen weerkaarten: Weerplaza Weerkaarten (Harmoniemodel)

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten