Stormverwachting Franklin

Back to Berichten

Stormverwachting Franklin

⚠️WAARSCHUWING STORM FRANKLIN
MDT:Waarschuwing voor de kustgebieden, Friesland, Groningen en duitse bocht. Windstoten mogelijk boven 120km/u en een kleine kans op tornado’s
ENH: Waarschuwing voor de rest van de Benelux voor windstoten boven de 100km/u
Uitgegeven: 20 februari 2022
Geldig: 20 februari 20:00u / 21 februari 01:00u

SITUATIESCHETS

Helaas is het nog niet gedaan in ons land als het gaat om puinruimen na een flinke storm. Na Eunice komt broertje Franklin nog even op bezoek. De passage van de trog en koufront die nagenoeg vlak achter elkaar liggen gaan zorgen voor een landbrede LEWP. Daarop kunnen zich prima onweerscellen ontwikkelen en door de enorme toename van verticale heliciteit. Ook er er een kleine kans op tornado’s mogelijk. Alleen is die kans klein door steeds veranderende windprofielen op hoogte.

NEERSLAG ☔

We beginnen de middag en avond met perioden van regen. Het koufront en trog komen rond de klok van 21 uur aan de westkust aan. Deze verlaat rond de dagwissel weer ons land. Tijdens de passage van het KF en trog kan de wind nog even extra hard uithalen. Daarnaast is de onstabiliteit bij deze passage voldoende om onweer te kunnen genereren. Classificatie : Multicellig onweer. Hierop kunnen korte, doch hevige regenbuien met korrelhagel op onstaan. Ook na de passage van de trog met het koufront is de kans op onweersbuien aanwezig waar opnieuw buien met hagel kunnen ontstaan. Echter is de hagel niet groter dan 1cm (korrelhagel.

WINDSTOTEN 🌬️🚩

Zoals hierboven al beschreven staat zijn de windstoten het hevigst tijdens de passage van de koufront en de trog. Hierop kun je nog een extra 10/15km extra rekenen. Dat zou betekenen dat aan de kuststreken de 130km/u gehaald kunnen worden. In het binnenland is de gemiddelde windsnelheid rond de 85/90. Daarmee zouden de windstoten zich tot de 100/100km/u kunnen geraken. Lokaal in het binnenland is het mogelijk dat zich een enkele 120er voordoet. Daarom hebben we LVL2 afgekondigd voor de kuststreken en geheel west Nederland terwijl de rest van Nederland een respectievelijk LVL1 heeft.

EXTRA OPPASSEN!!

Helaas zijn er door storm Eunice drie mensen overleden. Dit kwam door vallende bomen. Daarom willen we iedereen nog even extra kenbaar maken dat als bomen niet zijn gevallen tijdens Eunice, dat deze toch al kwetsbare bomen nu ook kunnen vallen! De passage is tussen 21 uur en 0:00 uur. Doe ons een plezier en blijf binnen als dat kan. Moet je toch naar buiten, maar een situatieschets en wees alert op ernstig zwiepende bomen. Daarnaast zijn ook enkele gewonden te betreuren door rondvliegend puin en vallende dakpannen.

DISCUSSIER MET ONS MEE LAAT EEN REACTIE ACHTER 👇

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten