Wanneer komt onze winter?

Back to Berichten

Wanneer komt onze winter?

Comments: 0

Nadert de winter al?

Hoewel de winterkou uit het noorden van Europa in de loop van deze week dichterbij komt, blijven de temperaturen in Nederland voorlopig erg hoog voor de tijd van het jaar. Normaal wordt het een graad of 9 in de tweede week van november, daar zitten we tot en met het komende weekend ruim boven. Aan de andere kant van de Oceaan gaat het er heel anders aan toe. In een groot deel van de Verenigde Staten valt de winter namelijk al behoorlijk uit. Temperaturen van -40!! zijn al bereikt.

 

650x366_11111800_hd27


In een groot deel van Canada is het afgelopen weekend al volop winter geworden. De polaire diepvrieskou is de afgelopen dagen vanuit Alaska tot aan de grens met de Verenigde Staten doorgedrongen waar zondag de temperatuur al niet meer boven het vriespunt uitkwam. Een omvangrijk opbouwend hogedrukgebied duwt het koufront de komende dagen verder de Verenigde Staten in met in korte tijd scherp dalende temperaturen en lokaal hevige sneeuwval tot in de zuidelijke regio’s.

Van nazomer naar winter

In Denver, de hoofdstad van de staat Colorado, steeg het kwik gisteren nog naar ruim 20 graden. Vandaag wordt de maximumtemperatuur van 11 graden daar al in de vroege ochtend bereikt want de wind draait naar het noordoosten en trekt in de loop van de dag verder aan. Deze noordoostenwind voert koude polaire lucht aan waardoor de temperatuur gedurende deze maandag alleen maar verder daalt. Met die gure noordoostenwind duikt dan halverwege de middag de temperatuur al onder nul. Daarbij gaat het enige tijd flink sneeuwen. In de avond vriest het al matig en daalt het kwik verder van -5 naar -12 graden rond middernacht. Dinsdag blijft komt het kwik niet boven de -6 graden uit en in de late avond vriest het al weer 14 graden. In twee dagen tijd van nazomerse warmte naar dieprieskou.

 

Hoe zit dat dan met onze winter?

In onze omgeving blijft het voorlopig zacht herfstweer. De wind mag bij ons wel oostelijk worden, maar de aangevoerde lucht komt van oorsprong uit het zuiden van Europa. Hiermee wordt dus zachte lucht aangevoerd waardoor tot in de derde week van november. De temperaturen hoger blijven dan normaal in deze periode van het jaar. Voor de zon is niet altijd even veel ruimte en er kan af en toe eens een bui vallen. Met ook volgende week nog middagtemperaturen van 8 tot 12 graden en tijdens de nachtelijke uren 4 graden op z’n laagst is van een vroege winterinval, of zelfs een enkel nachtvorstje, bij ons voorlopig dus geen sprake van echt winterweer.

Als we gaan kijken naar de 15 dagen dan is er in de laatste week van November wel een “kans” op een graad of 5 beneden nul aan de grond. Maar dat zegt nu nog niets natuurlijk.

Met vriendelijke groet: Tim heusschen & Arjan Bruggink
Bronnen:KNMI, accuweather.com 

 bandicam 2014-11-12 19-18-01-086

 

 

Facebook Comments Box

Share this post

Geef een reactie

Back to Berichten