Sneeuwkansen 18 Januari 2015

Back to Berichten

Sneeuwkansen 18 Januari 2015

Comments: 0

sneeuwkansen18JAN2015 (1)

 

*** Morgen kans op (natte) sneeuw ***

Kan het nog in deze, opnieuw zachte winter? Jazeker, morgen is er in een groot deel van het land weer kans op sneeuwval. Vandaag is het nog zonnig, maar aan het einde van de middag en avond nadert al een buienstoring vanuit het westen. Dit kunnen al winterse buien zijn met natte sneeuw en hagel. Ook is er bij deze buienstoring (Trog) een kansje op onweer.

Vervolgens is het weer even droog, maar tegelijkertijd neemt de bewolking vanuit het westen/zuidwesten toe op nadering van een volgende storing. In de loop van de nacht en ochtend valt dan de eerste neerslag in de westelijke helft van het land. Dit zal in eerste instantie regen en (zeer) natte sneeuw zijn, maar wij zijn er nog niet helemaal over uit of dit ook als regen/natte sneeuw blijft vallen. Vandaar nog even de voorzichtigheid qua waarschuwingen in de westelijke (kust)streken. Persoonlijk ga ik er vanuit dat ook in het westen de neerslag steeds meer een “sneeuwig” karakter krijgt, maar dat is nog even afwachten helaas.
Vervolgens trekt de langgerekte neerslagband zeer langzaam in oostnoordoostelijke richting. Vooral het midden, oosten en noordoosten lijkt kans te maken op behoorlijk langdurige sneeuwval en bovendien lijkt de neerslagband vervolgens nog iets verder te activeren. Op plaatsen waar het langdurig en stevig sneeuwt, kan er zomaar een sneeuwdekje ontstaan van een centimeter of 5. De grootste kans hierop maken de eerder genoemde landsdelen.
De sneeuwkwaliteit zal niet goed zijn. De eerste (natte) sneeuw zal voornamelijk wegsmelten.
Verder liggen de temperaturen vannacht tussen 0 en +2 graden. In de neerslag zal deze verder dalen naar een temperatuur van meest net boven nul. De wind neemt in de loop van de dag langzaam af; morgenochtend tijdens de sneeuw een zwakke tot matige 2 tot 4 beaufort.

De dagen daarna wordt het even droger, met ’s nachts lichte vorst in vrijwel heel het land. Overdag ligt de temperatuur tussen 0 en 2°C. Bovendien kan de zon ook af en toe schijnen.

 

Facebook Comments Box

Share this post

Geef een reactie

Back to Berichten