Bijzondere onweersbui bij de NL Eilanden

Back to Berichten

Bijzondere onweersbui bij de NL Eilanden

Comments: 0

Vanavond ging er een kortstondige onweersbui met hagel en veel wind over de Nederlandse eilanden. Het blijkt een bijzondere bui te zijn geweest.Op de radar was een paar keer een duidelijke hookecho te zien op de verschillende neerslagradaren. Maar we mogen dit niet alleen vanuit gaan op de radar. Maar we willen graag dat de bewoners van de eilanden ons een handje helpen. Woon jij op Texel, Terschellingen of Ameland. Laat het ons dan even weten!

Hookecho Texel

 

Wij hebben op onze facebookpagina aan bewoners van onze eilanden gevraagd of hun zelf wat hebben meegemaakt toen de hookecho bij hun in de buurt kwam. De volgende verhalen werden naar ons gestuurd:

  • Theo  Forse kletterhagel op het dakraam. ±1cm (geen Korrelhagel), zware onweerslagen, even zware regen ook.
  • Tess  Op Ameland schijnt de boot los geraakt te zijn van de wal door een enorme windvlaag. De pennen waarmee de boot aan de autobrug vast zat zijn losgeraakt en de gangway is door de wind verschoven. 
  • Ingrid Deze bui draaide om ons heen over zee de hagel kwam van alle kanten. Prachtige bliksem luchten. Wij wonen boven met uitzicht over duinen zee vliegveld. Het waaide bij ons niet heel erg misschien 5BFT

 

Ook krijgen we diverse berichten binnen van andere bewoners dat bij hun huis de hagel tegen alle ramen aansloeg wat heel merkwaardig is voor een storm uit een enkele richting. Dit kan zijn vanwege draaiende luchtkolommen of juist de wind die om je huis heen slaat. Maar als het een vrijstaand huis betreft is dat laatste zeer onwaarschijnlijk dat je directe hagel op alle ruiten tegelijk hoort.

 Er is contact gelegd met Wagenborg Dankzij de tip van Tess, ook heb ik gevraagd aan het KNMI of hun ons misschien wilden helpen ( ga er van uit van niet ) Daarnaast heeft de media van Texel en Ameland ook contact met ons gezocht en ook hun helpen een handje om te kijken of we meer te weten kunnen komen over de betreffende hookecho’s. Binnenkort maken we een post om wat indhoudelijker in te gaan op hookechos, mesocyclonen en andere extreme weersfenomenen.

Facebook Comments Box

Share this post

Geef een reactie

Back to Berichten