Update III : Ex-Orkaan ”Gonzalo”

Back to Berichten

Update III : Ex-Orkaan ”Gonzalo”

Comments: 0

Goedenavond beste weergeinteresseerden,

Nu de laatste runs zijn binnengedruppeld van verschillende weermodellen is het “onzekere” over de storm natuurlijk niet helemaal verdwenen. Maar op basis van de verschillende uitdraaien van de hoofdmodellen, plus de hoge resolutiemodellen (hoge nauwkeurigheid) kunnen we nu toch wel een wat duidelijkere verwachting opbouwen.

De gebruikte modellen zijn GFS, ECMWF, Hirlam en Harmonie.

De restanten van ex-orkaan Gonzalo trekken noord van Nederland langs, waarbij de wind op nadering van het bijbehorende koufront sterk in kracht toeneemt. Vóór het koufront uit is de wind nog west tot zuidwest. Het koufront zelf is naar alle verwachtingen zeer actief. Het bedraagt een actieve buienlijn met (zeer) zware windstoten tot 100-110 kilometer per uur aan zee, en landinwaarts 75-80 kilometer per uur. Zeer lokaal kunnen de windstoten nog (flink) hoger uitpakken. Bovendien kan er vooral op en vlak achter het koufront onweer voorkomen en valt er in korte tijd veel regen. De wind draait ineens van zuidwest naar noordwest. Na het koufront klaart het tijdelijk op en neemt de wind in eerste instantie iets af.

Het woord zegt het al (koufront), er komt een bel met een flink koude bovenlucht achter het koufront mee over Nederland. Dit zorgt ervoor dat de warme zee (nu nog 16-17 graden) zich als een actieve buienmotor gaat gedragen. Er zullen dan ook talrijke buien ontstaan met een grote kans op onweer en hagel. Deze buien zijn niet alleen voor de kustprovincies bestemd, want onder invloed van de grote gradiënt (< Grote drukverschillen veel stroming, en daarmee een hoge treksnelheid) en een aantal troggen die overtrekken, kunnen deze buien vrij diep landinwaarts komen, waar ze natuurlijk uiteindelijk wel hun meeste kracht verliezen. Zoals eerder gezegd, neemt de wind na het koufront eerst even iets af. Waarna later de naar noordwest gedraaide wind sterk in kracht toeneemt met aan de kust en op de Wadden een dikke windkracht 8 (bft).

Ook kan er in die gebieden plaatselijk even noordwesterstorm worden gehaald (windkracht 9 bft). De grootste kans op die stormkracht 9 is vooralsnog vooral voor het noord(west)en en de Wadden. Landinwaarts is de wind een stuk rustiger, hoogstens kracht 6 tot 7. Bovendien zijn we ook nog steeds niet van de windstoten af, want deze halen nog steeds uit tot 110 km/u op de wadden, 90 tot 100km/u elders langs de kust(provincies), en landinwaarts kunnen ze de 75 tot 80 km/u bereiken. Een behoorlijk ruig en guur weertje dus in combinatie met de buien vanaf zee. Ik zou zeggen, zet de tuinpotjes alvast binnen.

Toch wil ik nog even de onzekerheid over dit geheel aankaarten. Het kan namelijk nog steeds zomaar zijn, dat dit soort venijnige laagjes (zie eerdere updates), toch een andere weg gaan dan vooraf voorzien is. Dit kan betekenen dat het wel eens heftiger of juist minder heftig zou kunnen worden dan nu word gedacht.

Al met al een behoorlijk interessant dagje, want we pikken veel weertypes mee morgen ; storm, onweer, en heftig weer in het algemeen. We volgen de laatste ontwikkelingen op de voet en indien er wijzigingen zijn in het weer van morgen, horen jullie het direct.
We zijn in ieder geval klaar voor de eerste “herfststorm”!

Groeten, Tim Heusschen

Facebook Comments Box

Share this post

Geef een reactie

Back to Berichten