Stormkansen 21 oktober 2014

Back to Berichten

Stormkansen 21 oktober 2014

Comments: 0

Beste weerliefhebbers,

Al lange tijd was het zeker dat na dit warme weekend de herfst toch echt zijn intrede zou gaan doen. Waar we nu nog actueel op temperaturen van 20 tot 22 graden zitten, moeten we het volgende week doen met een graad of 13(!) en later zelfs nog lager. Maar het meest opvallende is wel dat er voor aanstaande dinsdag plotseling een storm op de kaarten is verschenen. Het zijn de restanten van orkaan Gonzalo. Op dit moment berekenen het Amerikaans (GFS) en het Europees weermodel (ECMWF) een storm tot zware storm voor de Nederlandse kusten.

Heel veel zal afhangen van de koers van het lagedrukgebied. Zoals je hieronder op een kaartje ziet (GFS 06z run), zie je de kern over Noord Nederland trekken. Dit betekend dat juist het zuidwesten te maken krijgt met de hevigste wind(stoten). Trekt het lagedrukgebied noordelijker langs, dan krijgt een groter deel van de Nederlandse kust te maken met (zware) storm. Trekt hij recht over Nederland, dan waait het minder hard, en valt er juist veel regen. Echte details zullen waarschijnlijk pas in de loop van maandag te zeggen zijn, aangezien dit soort laagjes vaak zeer venijnig zijn en berekeningen van weermodellen zullen de komende dagen dan ook flink gaan wisselen. Aanstaande maandag dus weer een update over de mogelijke storm (of geen storm..) voor dinsdag. Het is dus afwachten!

We houden jullie op de hoogte!


Groeten, Tim Heusschen

 

Facebook Comments Box

Share this post

Geef een reactie

Back to Berichten