Onweerkansen voor vandaag

Back to Berichten

Onweerkansen voor vandaag

Comments: 0

ONWEERKANSEN zondag 9 mei 2021 07:00 uur - 23:59 uur

Timing is cruciaal bij onweer, laten we daar eens mee beginnen. Er zijn nog altijd factoren waardoor het moeilijk blijft om een goede en fatsoenlijke verwachting op te stellen, zonder daarbij de realiteit uit het oog te verliezen. Want we willen allemaal mooie onweersbuien, om het startschot van het onweersseizoen in te luiden. Morgen wordt een dagje nowcasten, want bij ons in het team heerst onrust. Er is nog redelijk wat onenigheid in de modellen wat betreft de timing en locatie. De buien kunnen gerust 100km oostelijker “spawnen” van waar we op dat moment staan.

SYNOPSIS

Morgenvroeg begint het gedonder al! Voornamelijk aan de west kust en het midden voor Nederland. De buien zullen dan via het noordoosten ons land weer verlaten. Daardoor krijgt de zon de kans om ons lekker te verwennen, met lokaal tot wel 25 graden. In Limburg wellicht nog wat erbij! Door het stijgen van de temperaturen, stijgt ook de dynamiek in de lucht. CAPE zal rond de 1000 J per Kg lucht zijn en er is genoeg diepe schering ( 30-40kn) dat ervoor gaat zorgen dat de buien goed georganiseerd zijn in de avond. Dit avondonweer gaat voornamelijk in het uiterste westen plaatsvinden. Het oosten en Limburg gaat geen onweer zien helaas.

STORMCHASEN

Er zijn wel een paar leden die de auto gaan pakken. Jorn en Maickel zullen al vroeg op pad zijn. Maar zullen zich voornamelijk in het midden der land ophouden. ’s Avonds zijn we waarschijnlijk grotendeels in de buurt van Zeeland tot zover als de Maaskade in Nultien! Toch is dit niet het type onweer waar je echt voor gaat chasen. Er wordt veel gesproken over supercells, maar die achtten we wel heel klein. Daarnaast is de snelheid waarmee het onweer over het land knalt, harder dan je mag rijden in de bebouwde kom. Ook al heb ik een 270Pk Subaru Forester, opwachten en genieten is dan het enige wat we kunnen doen. Charelle zit al bijna aan de zee in Belgie, Genietend van een welverdiende vakantie. Dus die zit al gebeiteld. De rest laat het lekker op zich afkomen en geniet van een welverdiende dag met moeders!
onweersverwachting zondag 9 mei 2021
Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten