Onweersverwachting 21 augustus 2021

Back to Berichten
onweersverwachting 21 augustus 2021

Onweersverwachting 21 augustus 2021

Comments: 0

MODELBEOORDELING

Guess what!? Er is kans op onweer vanavond! YESJ!
Terwijl we dan druk bezig zijn ons vol te proppen met lekker eten, beginnen de eerste buien vanuit België over ons land te trekken in een noordoostelijke trekrichting rond de klok van 18 uur. Vele modellen volgen elkaar op als het gaat om een grote buienlijn met mogelijk MCS trekken. Met een marginale CAPE tussen de 200/600J/kg en schering tussen de 20 en 40 knopen (LLS 20 /DLS 40) kan het best goed tekeer gaan. Wel moeten we erbij zeggen dat het zolang duurt totdat de wind in de onderste laag draait (ruimwind) Dan neemt de kracht van de bui snel af en zullen deze buien overgaan tot (zware)regenbuien. De rede dat we de bovenste helft van het land toch geel hebben gekleurd (slight risk of severe weather) is vanwege de vele regenval die lokaal kan vallen. Aan de voorkant van deze buienlijn kan de wind behoorlijk toenemen maar we verwachten geen extreme gevallen. Hagel blijft klein tot een maximum van 1 a 2 cm. vooral de bovenste helft van Nederland blijft het dan ook de rest van de nacht en in de ochtend doorregenen.

Is dit te chasen?

We weten nog niet hoe deze buien over de landsgrenzen gaat komen. We weten wel dat dit rond de 50 a 60km/u gaat zijn. Dat is voor chasen eigenlijk net niet te doen. We verwachten dat de bliksem grotendeels embedded in de regen zal zijn, maar ook dat ligt aan de positie en timing van de buien. Want zodra het windprofiel draait, zal het onweer heel snel eruit zijn. We verwachten wel dat er structuren te zien zijn als deze in het begin van de avond ons land in trekt.

Wat is een mesoschaal convective systeem?

De zwaarste onweersbuien hangen vaak samen met een mesoschaal convectief systeem (MSC). Zo’n Mesoscale Convective System, zoals dat internationaal in de meteorologie wordt genoemd, is een systeem waarbij een zekere graad van organisatie aanwezig is tussen de onweerscellen. Diverse onweerscellen konteren samen tot één omvangrijk buiencomplex. Een dergelijk systeem begint met enkele idividuele onweerscellen die elk hun eigen in- en uitstroom van lucht hebben. Een MCS wordt gevoed vanuit de grenslaag, de onderste paar honderd meter van de atmosfeer.
Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten