Komende dagen buiig
Onstabieler
De komende dagen staan in het teken van buiig weer, en dat merken we al aan het weer wat zich nu afspeelt. In het westen en noorden is een regengebied het land binnen getrokken. Het regengebied (die onder andere een koufront bevat) is de overgang naar een aantal dagen met onstabiel en fris weer. We komen namelijk onder de invloed van een hoogtetrog die zich tot het noordwesten van Frankrijk strekt. Om even terug te haken op de actuele situatie.. De verschillen in het land zijn op dit moment erg groot, want in Limburg is het op dit moment tegen of rond de 20 graden met vrij veel zon, en dat in tegenstelling tot het westen en noorden, waar het slechts een graad of 10 á 11 is en een stevige wind waait (5/6bft). Uiteindelijk neemt ook in het zuidoosten en oosten de bewolking verder toe, en zal ook daar vanavond regen gaan vallen.
Achter het regengebied stroomt polaire lucht uit over het land. We zien waarschijnlijk dus eerst een paar opklaringen verschijnen, maar al snel begint de bovenlucht af te koelen. Dit zorgt er voor dat de atmosfeer destabiliseert, en daarmee zien we dus snel al de eerste stapelwolken verschijnen. In eerste instantie groeien deze stapelwolken vanavond en vannacht uit tot slechts een enkele bui. In de loop van morgen (dinsdag) koelt de bovenlucht dan steeds verder af, op dinsdagavond zelfs tot rond de -30 op 5 kilometer hoogte. Bovendien krijgen we met enkele trogpassages te maken die in combinatie met de koude bovenlucht en het opwarmde land (dagelijkse gang), de buiigheid flink laten opleven, met daarbij een kleine kans op onweer.
De meest talrijke en intensieve buien vinden we morgen aan het einde van de ochtend en in de middag voornamelijk in het binnenland, terwijl morgenavond de buien zich meer concentreren op de kustgebieden. De buien die morgenavond aan zee vallen klinken misschien gek in de oren, want het is lente. De zee is koud, en produceert geen buien zul je al snel denken, maar de zee is inmiddels opgewarmd naar een graad of 10 tot 12 (aan de kust zelf iets hoger). In combinatie met de lage bovenluchttemperaturen levert dit genoeg onstabiliteit op om vooral morgenavond en in de nacht naar woensdag de buienvorming in stand te houden. Het is in ieder geval wel duidelijk dat we morgen de paraplu nodig hebben. Dus mocht je buitenactiviteiten gaan doen, houd dan de radar in de gaten om droog te blijven.
De lange termijn..
Op de langere termijn lijkt het er naar uit te zien dat we een periode tegemoet gaan met voornamelijk stromingen uit (noord)westelijke richtingen. Dit levert, omdat ten westen van ons land een hogedrukgebied zich steeds verder gaat opbouwen, in principe geen heel slecht weer op, maar interessant is het ook allemaal niet. Zolang de stroming uit de eerdergenoemde richting blijft komen, zullen warmte en onweer van betekenis ver weg blijven. Al met al gaan we dus een periode tegemoet die gekenmerkt wordt door perioden met zonneschijn, af en toe neerslag en temperaturen die over het algemeen onder normaal liggen; licht wisselvallig dus. Binnenkort weer een update wat betreft dit onderwerp!
We moeten de mooie momenten maar even eruit pikken de komende tijd! 🙂
Groeten, Tim Heusschen
Volg ons op Facebook en Twitter !
Deel en Like!
Weerkaarten:
Wilfred Janssen (Het Weer Centraal)
Weerplaza.nl