Chaseverslag – Bevrijdingsdag 5 mei 2015

Back to Berichten

Chaseverslag – Bevrijdingsdag 5 mei 2015

Comments: One Comment

EIN-DE-LIJK was het dan zover!!
5 mei, een gedenkwaardige dag. We konden deze dag vieren dat we bevrijd zijn in de 2e Wereldoorlog, maar ook dat we zijn bevrijd als chasers zijnde!! Want jeetje, wat hebben we lang moeten wachten op deze dag!!

Dagenlang werden de kaarten nauwlettend in de gaten gehouden, bleef de situatie mooi of zou het misschien aflopen met een sisser (zoals al vaker gebeurd is)??
In de aanloop naar deze dag was het echt heel goed nowcasten wat het uiteindelijk zou worden en de berichtgeving goed in de gaten houden via diverse kanalen.

In het weekend werden al plannen gesmeed over wie er allemaal op chase gingen.
Ik moest het dit keer doen zonder chasemaat Mike. Toevallig was ik die zondag in gesprek met Niels Tingen op Facebook over het weer en vroeg hem of hij mee wilde als “gastchaser”. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd, hij wilde maar al te graag mee.

5 mei, het was zover. Eerst nog zitten wachten tot m’n vrouw thuis was, maar om 11:15 was het eindelijk zo ver. Auto inpakken en gaan!! Op naar Bovensmilde (met tussenstop tankstation) om Niels op te halen en rond half 12 was ik bij hem en we gingen op weg.
De target hadden we al op tijd bepaald, het werd ZO Drenthe en dan voornamelijk rond Zwartemeer. Dit i.v.m. een makkelijke uitwijk mogelijkheid.

Onderweg zagen we dat de luchten al lekker onstabiel waren. Op de radar, en van wat we zelf konden zien, werden de eerste (onweers)buien zichtbaar in onze regio.
We wilden een stevige bui opwachten bij Pesse, maar door wegwerkzaamheden in het dorp zelf werden we weer gedwongen om de oprit weer te nemen en de rit te vervolgen naar Hoogeveen.
In Hoogeveen de afslag genomen en een plek gezocht om de buien te bekijken. We hebben een tussenstop genomen aan de Hoogeveense Vaart met een prachtig uitzicht op de buien. Het bliksemde en rommelde al lekker.
Het was een heerlijk voorproefje, maar we moesten toch wel snel aanmaken om toch nog op tijd op onze target terecht te komen, want de buien gingen met een rotvaart.

Rond een uur of 1 waren we uiteindelijk op onze plek van bestemming en zochten we een plekje met een vrij uitzicht op de aanstormende buien.

 

_DSC0040

 

Het was een plek met een fantastisch uitzicht maar ook een plek waar de wind vrij spel had. Soms waren de windstoten zo fel dat ze het stof flink deed opwaaien en dan stofstormpjes veroorzaakten.

Met enige regelmaat werd de radar gecheckt door mij en/of Niels om te kijken of we op onze stek nog goed stonden.  En dat stonden we! Nog steeds droog en een fantastisch uitzicht op de buien die voorbij trokken.
En toen viel ons oog op een wel heel mooie structuur. In de richting van Klazienaveen was er wat te zien. We hebben het een tijdje staan aanschouwen en we vroegen ons af ‘dat zal toch niet….??’

Maar het werd steeds duidelijker en duidelijker en begon zich duidelijk af te tekenen tegen de lucht. We waren getuige van een wallcloud. Deze is tevens gerapporteerd bij Skywarn.
_DSC0043

 

Tevens werden we nog door iemand aangesproken, die was net uit Klazienaveen gekomen en daar was blijkbaar iets voorgevallen. Er waren volgens de persoon ook diverse mensen aanwezig met camera e.d.

Nadat we geen zicht meer hadden op de wallcloud werden we getrakteerd op een mooie opkomende arcus.
En de outflow werd mooi duidelijk. Een paar honderd meter verderop was een bedrijf waar stoom uit de schoorsteen kwam en dat was nu naar ons toe gericht.

De eerste dikke druppels vielen al en om toch droog te blijven hebben we de boel gepakt en zijn we weer terug gereden in de richting van Zwartemeer en zijn daar bij een carpoolplaats gaan staan met uitzicht op de flank. Wat een prachtige woelige en roterende luchten en er werd zelfs een groene kern zichtbaar.

 

_DSC0078

 

We hebben het rustig voorbij laten trekken en zijn toen een stukje meegegaan met de bui in de richting van Barger-en Emmer Compascuum. De grote bui hebben we laten gaan en de volgende doemde al weer op met prachtige luchten.

Nadat we deze buien gehad hadden zagen we op de radar dat het einde van het feestje naderde. Er waren nog een paar buien onderweg en deze wilden we nog even meepakken. Maar de buien kwamen niet meer onze richting op, ze zouden eerder zuidelijk overtrekken.
Hierop zijn we teruggereden naar Zwartemeer en zijn we daar de grens met Duitsland overgestoken. Via Schöninghsdorf zijn we naar Twist gereden en daar weer de grens overgestoken naar Nw. Schoonebeek. De bedoeling was om vol in de bui te geraken, maar de buien waren al zo dichtbij genaderd waarop we besloten om een landweg te nemen naar achteren toe om zo zicht te hebben op de bui. Aan de zijkant van de grote bui was blijkbaar een nieuw en stevig exemplaar gegroeid, deze kregen we vol over ons heen. We genoten met volle teugen van de downburst die er bij was.

 

_DSC0128

Niels heeft hiervan een mooi filmpje gemaakt wat indruk geeft van wat we beleefd hebben:

 

 

En toen zat de chase erop, het front was overgetrokken. De terugreis kon beginnen.
Er werd besloten om de chase af te sluiten bij de grote gele M.
Onderweg naar Emmen kwamen we door Klazienaveen. N.a.v. wat de meneer eerder tegen ons had gezegd,hielden we in gaten of we onderweg nog wat zagen met betrekking op stormschade o.i.d.
In een oogwenk zag Niels in de verte brandweer op een dak staan, dus hierop de auto gedraaid en er naar toe gereden. Er bleek op een dak van een school/wijkcentrum een stuk dakbedekking los te zijn gewaaid. Verder hebben we geen andere schade kunnen waarnemen.

 

_DSC0129

 

En eenmaal in Emmen werden we getrakteerd op wateroverlast. Er was een weg onder water komen te staan en tevens was er een putdeksel van z’n plek gekomen

Nadat we uitgegeten waren zijn we zat en voldaan van een leuke chase huiswaarts gekeerd.

Bedankt Niels, voor het vergezellen bij deze chase.

 

 

 

 

Facebook Comments Box

Share this post

Comment (1)

Comments are closed.

Back to Berichten