Lentestorm van 31 Maart 2015

Back to Berichten

Lentestorm van 31 Maart 2015

Comments: 0

De storm van afgelopen dinsdag, was zeker geen storm in een glas water. In grote delen van het land pakte de storm vrij fel uit. Tot diep in het binnenland werden hoge windsnelheden gemeten, en loopt de totale schade tot in de miljoenen.

Een “herfststorm” in de lente, kan dat wel? Jazeker; het stormseizoen loopt van 15 oktober tot en met 15 april (zijn natuurlijk geen letterlijke grenzen). Het is de periode in Nederland waarin we vaak de meestestormen moeten verwerken. In deze periode zijn de temperatuurverschillen tussen de polen en de tropen het grootst, wat vaak resulteert in een onrustige atmosfeer. Er ontstaan veel actieve lagedrukgebieden met een sterk windveld.
Vooral bij de aanwezigheid van een sterke jetstream kan zo’n laag snel uitdiepen. Dit was afgelopen dinsdag dus het geval.

Niet alleen het reguliere windveld zorgde voor schade, maar ook de bijbehorende (onweers)buien.
Door de flinke windschering (tot Amerikaanse waarden, zo’n 60 knopen in het zuidwesten) konden de buien zich makkelijk organiseren. In combinatie met de sterke jet kon dit voor zeer zware windstoten zorgen tijdens de buien.
Een voorbeeld was de bui die over de omgeving van Westland trok. KNMI station Hoek van Holland – net ten zuiden van het Westland – noteerde maar liefst een windstoot van 134 kilometer per uur tijdens die bui. Ik kan zeggen, ik heb het gemerkt… Bovendien heeft deze bui voor aardig wat schade in de regio gezorgd. Een strandtenthouder in ’s Gravenzande moest het terras van zijn strandtent vanaf die avond gaan missen. Het bleek te gaan om een valwind(Downburst). Ik heb via Twitter contact gehad met Jennifer Faber (MeteoGroup/RTL Weer). Zij bevestigde de valwind door radarbeelden te bekijken. Ik heb haar nog een foto gestuurd van twee omgevallen bomen die in dezelfde richting lagen. Dat is een duidelijk kenmerk van dit fenomeen.
Elders in het land, en dan met name in het noorden werd ook veel schade gemeld.

Naast de zware wind, waren er vooral in het oosten nog aardig wat onweersbuien actief! Er werden zelfs enkele lichte vormen van het type supercell gemeld (gevolg van de eerder benoemde, sterke windschering). Mijn collega-chaser Maickel Geurts heeft een paar eerste onweersfoto’s van 2015 gemaakt (zie de foto’s hieronder) !

Alle volgers, likers en delers, bedankt voor jullie oplettendheid en betrokkenheid! Het was een roerige weerdag!

Met veel plezier en vriendelijke groeten, Tim Heusschen

 

bliksem3

 

BLIKSEM1

bliksem2

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten