Stormachtig en kans op onweer

Back to Berichten

Stormachtig en kans op onweer

Comments: 0

 

Vandaag, 1 maart, is de meteorologische lente begonnen. We zien toevallig vandaag ook een lente-achtig plaatje op de satelliet en de temperatuurkaart. Het binnenland warmt al verder op dan de kuststreken en ook de buien ontstaan vanmiddag vooral landinwaarts. Zie satellietfoto 1 hieronder.

Satelliet
Aan de kust en in de kustprovincies kan men genieten van een lekker zonnetje, maar ook een stevige wind uit het zuidwesten. Deze maakt het voor het gevoel soms nog even flink fris!

Vanavond en vannacht gaat het weer veranderen.
Een randstoring, nu nog gelegen bij Ierland(satellietkaart 2), trekt vandaag snel in oostnoordoostelijke richting langs/over Nederland. Op dit moment stelt het op het eerste oog nog niet voor als een apart lagedrukkerntje, maar naarmate hij richting onze regio trekt, diept hij snel verder uit.
Deze randstoring brengt bij ons vanavond en vannacht tijdelijk flink wat wind, met aan de kust een volle windkracht 7 tot 8 en daarbij zware windstoten tot 95-100km/u.
Landinwaarts waait het zoals gewoonlijk iets minder hard, maar ook daar staat een stevige wind, 5 tot 6 bft. Daar dan windstoten tot 75km/u.

 

Satelliet 2

Op nadering van het genoemde systeem wordt de atmosfeer onstabiel en daarmee ontstaat een gebied met geclusterde buien, waarbij een redelijke kans is op onweer en lokaal ook hagel. De buien pakken lokaal dus behoorlijk stevig uit.

Kortom: De eerste onweerskansen van de meteorologische lente van 2015 met een herfstachtig tintje!

Groetjes en fijne zondag!

 

Tim Heusschen – Xtremechasing –

Facebook Comments Box

Share this post

Geef een reactie

Back to Berichten