Onweerkansen 21 Mei 2014

Back to Berichten

Onweerkansen 21 Mei 2014

Comments: 0

Even een korte update van mijn kant, aangezien ik nu weinig tijd heb in verband met het naderen van mogelijk enkele onweersbuien die nu actief zijn over het zuidwesten van Nederland en in België.
Ik zal daarom in deze update de situatie voor morgen kort beschrijven. De echte details zal ik morgenochtend in een uitgebreide update aangeven. Dit is niet eens zo erg, want hoe dichter bij het tijdstip dat de buien ontstaan, hoe zekerder de verwachting kan zijn, mooi meegenomen dus.
Nadat de kaarten voor woensdag er eerst slechter uitzagen dan er eerst werd berekend, staat er als het goed is nu toch een interessante situatie op het programma.
We krijgen morgen eerst te maken met de restanten van de buien die vannacht over het westen van het land trekken. Dit resulteert morgenochtend in wat (buiige) regen over de westelijke helft. In het oosten schijnt vrijwel direct de zon, en daarmee ligt de temperatuur daar al gauw hoog. Zo rond de 25-28 graden. Er kan daar dan in de loop van de dag een enkele onweersbui ontwikkelen, type single cell en dus lokaal. Deze word door de warmte getriggerd.

In de avond en nacht is de situatie voor het gehele land een stuk interessanter. We hebben te maken met een redelijke onstabiele atmosfeer, die ook nog eens behoorlijk wat windschering bevat.

Zoals gezegd, details zullen morgenochtend komen.
Al met al resulteert dit in een situatie waarin stevige georganiseerde onweersbuien de warmte verdrijven. Deze buien zijn het gevolg van een koufront welke in beweging komt naarmate er een laagje vanaf de Golf van Biskaje snel naar het Kanaal trekt.

Mogelijk dat er zich in deze situatie een MCS (Mesoschale Convective System) vormt, en dat is gunstig voor de nacht. Een MCS leeft namelijk van de nacht, sterker nog, deze “functioneert” het beste in de nacht, en deze is dan ook op zijn sterkst.
Voor deze buien uit, kan er zich mogelijk een bui vormen welke enkele supercelluaire trekjes heeft. Mede door het sterke scheringspatroon zoals eerder bescheven.
Het model Harmonie van het KNMI berekend in ieder geval een sterk georganiseerde buienlijn. Later laat het model de boel uitsterven. Zelf denk ik, mocht het tot een MCS komen , dat deze buien de nacht kunnen overleven en de rest van het land aan kunnen gaan doen. In hoeverre dit proces zich zal gaan ontwikkelen is uiteraard afwachten! Laten we hopen op een opnieuw een mooie onweersdag!

Tot morgen!

Facebook Comments Box

Share this post

Geef een reactie

Back to Berichten