Onweerkansen Nederland en Belgie 12/15 april 2016

Back to Berichten

Onweerkansen Nederland en Belgie 12/15 april 2016

Comments: 0

Ons land gaat opnieuw gebukt onder een onstabiele luchtmassa met buien en onweer als gevolg. De ijskoude lucht op hoogte die prominent aanwezig is boven onze regionen zal in de loop van de middag reageren op de lager gelegen zuidelijke stroom van warme lucht afkomstig van Spanje en Portugal. Dat zal zorgen voor rukwinden, buien, hagel en lokaal zelfs stevig onweer.

xmuj
© archief xtremechasing.nl

De aanvoer van warme lucht uit het zuiden zorgt in de voormiddag voor een aangenaam zachte ochtend met zon en lokaal wat lichte bewolking. Het kwik kan met gemak terug richting 16 graden Celsius klimmen en lokaal is zelfs 18 graden mogelijk in het Hageland. Vanaf de middag trekt een storing, verbonden aan de Atlantische depressie ten westen van de Britse Eilanden, over ons land. Dat zorgt voor stapelwolken en buien die lokaal voor 12 millimeter neerslag kunnen zorgen. Ook hagel behoort tot de opties. Vooral in het zuidoosten en centrum van het land is er een behoorlijke kans op stof- en korrelhagel. De onweerkans ligt verspreid over het gehele land, maar vooral in het centrum en zuiden van België is de kans het hoogst. Tijdens de doortocht van de buien en het onweer kunnen de windstoten oplopen tot 45 kilometer per uur. Bij piekmomenten kan die snelheid nog hoger liggen.

Pas vanaf de avond krijgen we opnieuw gunstige weervoorwaarden door de komst van een zwakke anticyclonale wig. Die zorgt dan voor stabieler weer met vooral droge en zachte perioden.

bron: weerenwind.nl

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten