Zonsverduistering in de soep
Afgelopen vrijdag, 20 maart, hebben jullie gemerkt dat de zonsverduistering, tegen onze verwachtingen in, aardig in de soep liep.
Wij vinden dat jullie enige feedback nodig hebben op onze verwachtingen.
Als we eens terug kijken naar de modelkaarten die we gepost hebben, konden we al een hoop onzekerheden terug zien komen.
In eerste instantie leek het bewolkt te verlopen, vooral in het noorden, maar de berekeningen op woensdag en donderdag lieten een ander beeld zien, namelijk vrij helder weer.
Er lag wel een gevaar op de loer. Mist, die in de loop van de nacht zich zou gaan vormen, en de lage bewolking die aan het einde van de ochtend zou gaan toenemen.
Als het aan de modellen lag, zou de mist, m.u.v. het noorden, al snel opgelost zijn en konden we zeker even genieten van de zonsverduistering.
Echter zagen we in de nacht het zicht (mist) al verder teruglopen dan verwacht, en het kwam ook nog eens op grotere schaal voor.
Tegen zonsopkomst was het kwaad al geschiet, op grote schaal kwam nog steeds de eerder genoemde mist voor.
En daar was het nog niet mee gezegd, want de lage bewolking die eigenlijk pas later op de dag vanaf zee het land in moest trekken, begon de kuststreken al in te lopen.
Eigenlijk was het toen al voor iedereen duidelijk: dit kan nog wel eens met een sisser aflopen!
Deze verwachtingen worden allemaal opgebouwd uit berekeningen uit verschillende weermodellen. Deze worden beoordeeld en vervolgens komt daar een verwachting uit. Maar, zelfs de modernste supercomputers hebben vaak moeite met dit soort lastige situaties (vooral met mistvorming, onweer, sneeuw e.d.). Dit brengt weeramateurs en meteorologen vaak in de war, en kan het dergelijke weer heel anders lopen dan voorheen verwacht was. Dit was vrijdag dus ook het geval.
Het enige waar de liefhebbers nog op konden hopen, was dat de mist en de lage bewolking (voor een deel) oploste voordat de zonsverduistering begon.
Het oplossen startte moeizaam, maar kwam uiteindelijk wel op gang. Helaas was het te hardnekkig om volledig op te lossen, voordat de zonsverduistering aanbrak.
Wel waren er lokaal dus een paar gaten in het wolkendek, en kon zeer kort even genoten worden van het schouwspel.
Groeten, Tim Heusschen –XtremeChasing-
Bekijk hier de vier artikelen van het Zonsverduisteringnieuws:
Deel 2: https://www.facebook.com/xtremechasing.nl/posts/854636571275203
Deel 3: https://www.facebook.com/xtremechasing.nl/posts/855300191208841
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.