Hoe fotografeer ik lichtende nachtwolken?

Back to Berichten

Hoe fotografeer ik lichtende nachtwolken?

Comments: 0

Het fotograferen van Lichtende Nachtwolken (NLC).

In dit artikel wil ik jullie graag meenemen bij het fotograferen van lichtende nachtwolken. Op de website van Xtremechasing.nl is voldoende informatie te  vinden over wat lichtende nachtwolken precies zijn, hier zal ik in dit artikel dus ook aan voorbij gaan en focussen op het fotograferen ervan.

Wat heb je nodig?

 • Camera:
  Laten we beginnen bij de basis, wat heb je precies nodig? Uiteraard een camera, bij voorkeur een camera waarbij je handmatig de instellingen kunt instellen, bijvoorbeeld een spiegelreflex, full frame of systeemcamera. Het kan ook met camera’s die niet volledig manueel in te stellen zijn, maar dan zul je merken dat de kwaliteit van je foto’s wat minder zal worden.
 • Objectief:

Daarbij heb je natuurlijk ook een objectief nodig, het liefst meerdere, zodat je kunt wisselen van composities of aantal mm. Normaal gesproken heb je bij nacht/astrofotografie een lichtsterke lens nodig, dat wil zeggen een lens met een groot diafragma (laag F getal), zodat je sensor zoveel mogelijk licht vangt. Bij het fotograferen van NLC’s is dit echter niet persé nodig, de NLC’s produceren dusdanig veel licht dat een wat kleiner diafragma, bijvoorbeeld vanaf F3,5, ook prima werkt!

 • Statief:

Een degelijk statief is eigenlijk onmisbaar, je fotografeert toch met een wat langere sluitertijd dan overdag, dus zul je zonder statief sneller last hebben van bewegingsonscherpte. Een goed statief is dus eigenlijk onmisbaar.

 • Afstandsbediening of timer:
  Mede doordat je met een wat langere sluitertijd fotografeert wil je geen beweging tijdens het maken van de foto. Een afstandsbediening is dus handig, zodat je niet je camera hoeft aan te raken tijdens het nemen van de foto. Heb je geen afstandsbediening, geen zorgen, de meeste camera’s hebben een functie dat ze enkele seconden af tellen voordat de foto wordt gemaakt, dit is een prima alternatief.
 • Overige:
  Naast de hierboven genoemde essentiële benodigdheden zijn er ook wat extra’s welke je niet moet vergeten. Denk hierbij aan voldoende SD kaartjes, accu’s, lensdoekjes etc. Vergeet ook geen warme kleding en wat te eten/drinken, het kan namelijk nog weleens flink
  afkoelen ’s nachts.
NLC fotograferen

Het scherpstellen van je camera

Scherpstellen! Nogal een belangrijk onderdeel, en kan soms lastig zijn bij donkere omstandigheden.
Allereerst, manueel scherpstellen geniet de voorkeur, dan kun je zelf namelijk precies scherpstellen wat je scherp wilt stellen, maar hoe doe je dat? Er zijn diverse mogelijkheden:

 • Oneindig:
  Je kan je focus instellen op oneindig, dit in combinatie met een wat hoger F getal, kan zorgen voor redelijk scherpe foto’s, maar kan er ook zeker weleens naast zitten. Dit geniet niet mijn voorkeur.
 • Focussen op de NLC’s:
  Het scherpstellen middels live view op de NLC’s zelf is mogelijk, maar eigenlijk alleen als je een behoorlijk fel display hebt. Dat is namelijk best een precies werkje, dus als je hele subtiele NLC’s hebt zal dit lastig worden.
 • Focussen op een ster:
  In sommige gevallen kun je een felle ster of planeet zien pronken hoog aan de hemel. Hierop scherpstellen is ook goed mogelijk, je zoomt dan middels live view in op de ster of planeet en draait net zolang aan de focusring totdat deze ster op zijn kleinst is, is de ster op zijn kleinst, dan is ‘ie in focus en zijn je NLC’s dit vaak ook.
 • Focus op een lichtbron in de verte
  Als laatste, en denk de makkelijkste mogelijkheid, kun je scherpstellen op een lichtbron ver weg. Bijvoorbeeld een lantaarnpaal, windmolen, gebouw of iets anders. Als deze lichtbron maar ver van je verwijderd is. Is dit gelukt? Dan zijn je NLC’s ook een in de meeste gevallen scherp.
fotograferen van lichtende nachtwolken

De compositie is ook belangrijk

Als je er op uit gaat om lichtende nachtwolken te fotograferen is het belangrijk om een goede, het liefst verschillende composities in gedachten te hebben. Hierbij zijn de eerder genoemde verschillende lenzen belangrijk. Je kan er namelijk voor kiezen om met een groothoeklens zoveel mogelijk NLC’s vast te leggen, maar vaak zijn de NLC’s dan vrij klein en, in het geval van een niet al te groot display, niet al te goed zichtbaar. Het is dus leuk om hiermee af te wisselen. Kies een plek waarbij je een leuke, interessante voorgrond hebt, zodat je je foto nog interessanter maakt. Ook kan het leuk zijn om juist met meer millimeters aan de slag te gaan zodat je meer detail en mooie structuren van de NLC’s vast legt. NLC’s zijn vaak best wel enige tijd zichtbaar, dus je hebt tijd genoeg om diverse composities en lenzen te proberen.

Het fotograferen van Lichtende nachtwolken compositie

GASTBLOG VAN CORNÉ OUWEHAND

Het werk van Corne is bijzonder te noemen. Daarom ondersteunen we zijn werk ook. Je kan zijn facebookpagina volgen of een prent kopen die je aan de muur kan hangen. Daarnaast vist hij graag, werkt hij bij de SEH (eerste hulp) en is vader en man van een geweldig gezin! We hebben Corné gevraagd of hij vaker iets wilde schrijven.

Corne ouwehand
Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten