Openingschot seizoen 2021

Back to Berichten
Stormchasen Bliksem op een windturbine

Openingschot seizoen 2021

Comments: 0

Zo, daar zijn we dan weer na een enorme lange periode van afwezigheid. Niet omdat wij ermee gestopt waren. Maar meer omdat er niet echt goede situaties konden ontstaan in ons land. Daarnaast zijn we ook nog eens in een hevige pandemie beland waardoor we nog minder weg konden, dan we eigenlijk zouden willen. Er is veel veranderd in die tijd. We hebben nu nog een grotere groep dan vorig jaar. In de loop van ons seizoen, zullen jullie ze wat meer leren kennen. Stormchasen is nog altijd een geweldige hobby en proberen dit ondanks de beperkingen die worden opgelegd, zoveel mogelijk uit te voeren.

Als je kijkt naar ons menu van onze chaseverslagen, dan zie je toch wel een behoorlijk gat tussen de jaren door. Dit wil niet zeggen dat we niet op pad zijn geweest, maar dat de onweerskansen niet echt relevant waren om te posten. Alleen bereik je namelijk een stuk minder dan met meerdere personen. Daar gaan we dus verandering in brengen dit jaar. Ons team bestaande uit Jorn, Robin, Arnoud, Ruben, Nikky, Charelle, Katheen, Kevin, Andreas, Johan en Maickel gaan je meenemen in de wereld van stormchasen in de Benelux en hopelijk de rest van Europa. Tenminste, als ons nieuwe kabinet dit zal toestaan.

START VAN SEIZOEN 2021

Het stond al wel even in de kaarten dat er potentieel kans was op een paar mooie structuren. Wetende wat hoge schering (40-60kn) kan doen in combinatie met lage CAPE waarden. +/- 200/250J/Kg

Neerslagverwachting Wxcharts.com

De meeste kans op stevige buien zouden ontstaan in Duitsland. Vooral boven het Duitse NRW gebied rond Essen zou een lichte onstabiliteit ontstaan, met maar liefst 40-50kn windschering. In combinatie met lage capewaarden rond de 200J/kg is de kans op low-topped supercells met onweer, hagel en zware windstoten daar het grootst. Daarop besloten Nikky en Maickel het erop te wagen en te rijden naar Heinzberg. Jorn en Johan bleven rond hun thuisbasis uitkijken naar eventueel spektakel. Want bij ons in de groep wordt altijd gezegd dat Bree de hotspot is van al het extreme weer! Tijdens de rit er naar toe kon je het wel al zien borrelen. Maar de buien waren snel uitgeblust en ontstonden dan ergens anders weer. De bekende “frituurbuien” in het begin van het seizoen wanneer er nog niet genoeg forcering is om er een georganiseerde bui van te maken. Perfect voor ons om het positioneren weer op te rakelen. Terwijl Nikky en Maickel onderweg waren naar Heinzberg, ontstond er een degelijke cel ter hoogte van Maastricht. Helaas was het voor Maickel niet meer haalbaar om te keren. Deze bui heeft flink wat overlast veroorzaakt en even leek het erop alsof deze een mogelijke tornado wilde produceren. Deze cel werd door de rest van de leden nauwlettend in de gaten gehouden. Dit is trouwens ook een van de cellen die het langste intact bleef. Boven Venray ontstond ook een tweede cel die dezelfde kwaliteiten had. Hierop besloten Nikky en Maickel iets naar het noorden af te rijden.

Radarbeeld Kachelmannwetter

Maar als er onweer in de buurt van Bree lijkt te komen, schiet ook Jorn uit zijn stoel, en gaat kijken of hij een paar foto’s kan schieten en Johan doet hetzelfde. In onze whatsappgroep van Xtremechasing chat is het ook een gezellige boel en zo zie je toch over het hele land de berichtgevingen komen. Voor ons ook interessant om bij te houden. Dus Maickel en Nikky konden fijn doorrijden naar onze onderscheppingslocatie, waar we de buien konden opwachten terwijl de informatie door onze andere chaseleden werden gepost. Tijdens die rit moesten we meerdere cellen corepunchen om uiteindelijk bij ons doel uit te komen. Een van deze cellen zorgde voor een flinke lading hagel, waardoor er een bestuurder vlak voor ons, de controle over zijn voertuig verloor en zich in de linkervangrail boorde. Hiermee werden enkele andere automobilisten meegenomen. Auto aan de kant, hesje en mondkapje om, en kijken of we konden assisteren. Er was toevallig een hulpverlener binnen handbereik, die zich ontfermde over de meest getroffen slachtoffer. Enige wat Maickel nog kon doen, is zorgen dat de hulpdiensten zich probleemloos door de inmiddels ontstane file kon manoeuvreren. Ondertussen zorgde Nikky voor het naslagwerk. Eenmaal nadat de hulpdiensten waren gearriveerd, konden Maickel en Nikky bekijken wat de oorzaak was. Was het alleen de hagel, of was het in combinatie met een microburst? Rondkijkend zag je overal takken en de berm was nog helemaal wit van de hagel. Dan is de oorzaak wel duidelijk. Niet wat leek op tornadosporen, ook al waren we niet ver van de locatie af waar vermoedelijk een tornado kon zijn geweest. (volgens de radar van Kachelmann) Voordat Nikky en Maickel weer verder konden waren ze een dik 1,5 uur verder.

Terwijl de rest van Xtremechasing aan het genieten was van de buien aan huis, hadden Maickel en Nikky enorme vertraging opgelopen. Toch wilden ze allebei zeker weten dat er niet toch toevallig een tornado aan de grond is geweest. Dus zijn Maickel en Nikky nog even naar enkele plekken gereden om er zeker van te zijn dat het ook loos alarm was. We konden op de 112 kanalen van NRW ook niets boeiends vinden. Toch wil het niet zeggen dat er niets is geweest. NRW is een prachtige omgeving om in te chasen. Uitgestrekte velden en vergezichten. Ook een nadeel is dat er weinig getuigen zijn. Zoeken naar een speld in een hooiberg dus! Na een half uurtje zoeken hebben Nikky en Maickel besloten elk hun weg te gaan.

Lokale waterdump in een klein dorpje tussen de uitgestrekte velden in Duitsland.

Bij het naar huis gaan merkte Maickel op dat er toch nog wat buienpotentie was. Verdorie! Buien leken toch weer noordelijker uit te pakken dan verwacht! Ga je dan toch weer noordelijker rijden, of ga je naar huis? Geparkeerd bij een tankstation, maar eens even de radar erbij gepakt en nog wat overlegd in de XC-crew app. Uiteindelijk heeft Maickel toch besloten om de stoute schoenen aan te trekken en 45 minuten uit te wijken naar het noorden. Met succes! Want hiermee heeft hij toch nog enkele bliksemfoto’s kunnen maken terwijl de avond zich in de nacht veranderde. Waaronder één in het bijzonder! Een blikseminslag op een windturbine. Na het hele festijn ben je een heel belangrijk onderdeel vergeten. De avondklok!! Tja, daar had Maickel geen rekening mee gehouden! Gelukkig kon hij gewoon fatsoenlijk naar huis zonder problemen!

Met een toch wel lekkere start zijn we allemaal benieuwd wat het dit jaar voor ons gaat brengen. Sowieso een bijzonder jaar want Maickel viert dit jaar zijn 12,5 jaar stormchasen onder de vlag van Xtremechasing. Feest! En bij feest hoort trakteren. Hou daarom onze facebookpagina strak in de gaten!

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten