Enorme schade boerderij na vangst van mogelijke tornado in Sibculo

Back to Berichten

Enorme schade boerderij na vangst van mogelijke tornado in Sibculo

Comments: 0

Sibculo –

Een windvlaag heeft vanavond een ravage in Sibculo veroorzaakt. Door de kracht van de wind is het dak van een boerderij verwoest.

De dakpannen en het houten geraamte van het dak liggen verspreid rond het gebouw. De omgeving van de boerderij op de Kloosterdijk is afgezet. Het verwoeste gebouw wordt als opslag gebruikt. De windvlaag heeft een spoor van vernielingen achtergelaten, maar niemand raakte gewond.

De ochtend na de vermoederlijke tornado in Sibculo is de schade aan de boerderij aan de Kloosterdijk pas echt goed zichtbaar. Een gespecialiseerd bedrijf is vanmorgen begonnen met het saneren van het afgesloten gebied vanwege de vrijgekomen asbest deeltjes. De boerderij die als opslag voor een akkerbouw bedrijf functioneerde kan als verloren worden beschouwd. Het gehele dak en de constructie zijn door de tornado verdwenen. In de opslag stonden diverse landbouwmachines, een tractor, kiepers en andere benodigdheden. Hoe het materiaal er aan toe is kon de aangeslagen eigenaar vanmorgen niet zeggen ‘eerst moet alles worden opgeruimd en worden veiliggesteld, er is nog instortingsgevaar voor de schuur. Hierna kunnen we de schade zien, maar die is groter dan dat we gisteravond konden zien’. Ook het woonhuis liep grote schade op aan het dak, diverse dakpannen en de nok van de woning zijn verdwenen door deze vermoedelijke tornado. Enkele honderden meters verder op is eveneens veel schade ontstaan aan een woning, ook daar heeft de tornado grote schade veroorzaakt aan het dak, maar ook aan een tuinhuis en de garage. Hoe groot de totale schade van de tornado zal zijn is nog onbekend. De gemeente heeft in de omgeving van de tornado de bomen gecontroleerd, een boom is door de tornado compleet verwoest, verder leek het op het eerste oog nog mee te vallen, aldus een medewerker van de gemeente. Burgemeester Snijders van de gemeente Hardenberg heeft gisteravond na de tornado een bezoek gebracht aan het getroffen gezin. Er zijn gelukkig geen gewonden gevallen.

XC Stormchaser Merwen Talens heeft nog een bezoek gebracht aan het getroffen gebied om eens te kijken of we schadesporen konden zien. Er zijn diverse sporen te zien die meer wijzen naar een valwind ( downburst ) dan een tornado.

Facebook Comments Box

Share this post

Back to Berichten